La publicació recull biografies i contribucions de dones notables al llarg de la història i aporta activitats per a les aules d'educació secundària o batxillerat
Les dones són el 49,6 per cent de la població mundial i, malgrat això, segueix sent difícil trobar dones que siguin líders mundials, referents en l’àmbit científic, exemples de renom per a les nines i joves. La pregunta que hauríem de fer-nos és: com és possible?
Per intentar donar resposta a aquesta pregunta, Edicions UIB ha editat el llibre Pioneres: dones que han obert nous camins, que recull biografies i contribucions de dones notables al llarg de la història, amb el propòsit que nines i joves creixin tenint models que els permetin imaginar un futur en el qual la igualtat de gènere sigui la norma i no l'excepció. El llibre es presenta dimarts, 8 de maig, a la Llibreria Lluna de Palma, a les 20 h.
«La realitat és que sempre hi ha hagut dones pioneres, dones meravelloses que han aconseguit gestes increïbles en tots els camps, però la realitat és també que amb prou feines les coneixem», explica la coordinadora i directora de la publicació, Rosabel Rodríguez, doctora en Psicopedagogia i vicerectora d’Alumnat de la UIB.
El llibre documenta la lluita per la igualtat de gènere en vuit àmbits: l'atletisme, el rock dur, la política, l'espionatge, la filosofia, la innovació, la ciència i la investigació aeroespacial. També inclou dos capítols dedicats al reconeixement de la dona a través de les dones presents a la Real Academia Española, i el dedicat als premis Nobel. A més, hi ha un primer capítol centrat en la prehistòria i en la forma com una mirada feminista d'aquesta etapa de l'evolució humana pot fer-nos canviar moltes idees preconcebudes.
La publicació té dues peculiaritats: va néixer com a llibre col·lectiu dels treballs de les alumnes del Màster Universitari en Polítiques d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere de la Universitat de les Illes Balears, i és també un llibre destinat al món educatiu. En cada capítol es presenta un suggeriment d'activitat pensada per a les aules d'educació secundària o batxillerat i l'últim capítol està, a més, conformat per una sèrie de propostes didàctiques perquè els/les estudiants entre 12 i 18 anys puguin treballar els conceptes tant de forma autònoma com dins l'aula, ja que es tracta d’un període durant el qual es gesten conductes com el masclisme, la discriminació o la igualtat.
«Ens agradaria que aquest llibre també ens animàs a descobrir històries sobre les nostres mares, àvies i besàvies i que ens ajudàs a entendre millor les seves vides i els desafiaments als quals es varen enfrontar i, en última instància, que ens ajudàs a comprendre'ns millor a nosaltres mateixos/es i a entendre el nostre propi temps», apunta Rosabel Rodríguez.
Data de l'esdeveniment: 08/05/2018
Data de publicació: 07/05/2018