La UIB disposarà d'un centre de recerca i formació en tractament d'aigües recreatives

El Govern de les Illes Balears finança el projecte Tecnoindústria d'aigües de les Illes Balears a través del Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible 2017 

La Universitat de les Illes Balears i el Govern de les Illes Balears han presentat el projecte de creació d'un centre de recerca i formació per a la tecnoindústria d'aigües de les Illes Balears, que es construirà al campus universitari i que es finançarà a través del Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible 2017.

A l'acte, que ha tingut lloc a Son Lledó, hi han intervingut el Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet; el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, senyor Juan Pedro Yllanes; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, senyor Iago Negueruela; i el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés. També hi han estat presents el vicerector de Docència, doctor Joan Frau, i el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, senyor Luis Vegas.

Recerca i formació al servei de la sostenibilitat

Aquesta infraestructura es dedicarà a la docència i formació professional en l'àmbit del tractament d'aigües recreatives, i al desenvolupament de projectes de recerca destinats a la millora i experimentació de les tecnologies per a la higiene i la gestió d'aquestes aigües, que són una àrea fonamental per a la sostenibilitat de les Illes Balears.

Els objectius principals del projecte són:

  • Aconseguir un estalvi d'aigua en els entorns de piscina i balnearis.
  • Analitzar com es pot reutilitzar l'aigua que no es pot estalviar (retroalimentació a la piscina, depuració per regar, introducció al circuit d'aigües grises...).
  • Validar tecnologia innovadora en tot el que fa referència a la gestió de piscines i balnearis, en el que les empreses químiques intueixen que pot ser competitiu per a les empreses turístiques en el futur (sensorització, estalvi energètic, anàlisi en continu, estalvi d'aigua, control remot de la qualitat de l'aigua...).
  • Afavorir la transferència de tecnologia en piscines i balenaris i, per tant, en hotels.

El centre estarà constituït per tres àrees relacionades entre si:

  • Una àrea d'aigües, que inclourà un espai per a prova de piscines d'esbarjo, una zona de màquines, un espai de productes químics i un espai d'equips de control.
  • Una àrea de laboratori, de recollida de mostres i d'anàlisi de processos, on treballarà el personal que desenvolupi tasques de recerca i innovació.
  • Una àrea de formació, que inclourà una sala de formació per a 25 alumnes, un laboratori per a estudiants i una aula taller on es faran cursos específics relacionats amb la gestió de piscines.

Així, les instal·lacions seran utilitzades pels grups de recerca de la Universitat per dur a terme estudis i validar tecnologies relacionades amb la higiene i la gestió de les aigües recreatives, però també per a la formació professional del personal dedicat a la gestió d'aquestes aigües.

Un impuls a la indústria química

Al voltant del sector de les aigües d'esbarjo es configura una activitat industrial molt important per al model econòmic de les Illes Balears, en el qual conflueixen una situació de gran demanda d'aigua per al sector turístic amb un entorn d'escassesa crònica d'aquest recurs.

La UIB col·labora des de fa anys amb el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears en diferents activitats de recerca en l'àmbit de la gestió de les aigües recreatives, en el marc de la funció de difusió, valorització i transferència del coneixement al servei de la cultura, la qualitat de vida i el desenvolupament econòmic. La construcció d'aquest centre permetrà refermar aquesta col·laboració entre la Universitat i la indústria química en un sector clau per a la sostenibilitat.

Aquesta nova infraestructura pot suposar un impuls per al sector de la indústria química de les Illes Balears, ja que serà un instrument per afrontar els reptes de la recerca, la innovació tecnològica i la formació de personal. El sector de les aigües d'esbarjo demana professionals capacitats en l'ús segur dels productes químics relacionats amb la higiene i la netedat de les aigües en consonància amb les reglamentacions que deriven de les normatives europees. A les Illes Balears no existeix actualment cap oferta formativa destinada a la formació de professionals en aquest àmbit. 

.

 

Data de publicació: 09/01/2020