La UIB crea el Fons Josep Sureda i Blanes a partir de la donació de part de les seves obres que fa la família del científic i humanista

Inauguració d'una exposició que repassa la trajectòria del científic

Dia: dijous, 19 de febrer de 2009
Hora: 11 h
Lloc: edifici Arxiduc Lluís Salvador (Escola d'Hoteleria),
campus universitari, Palma

El senyor Alfons Sureda i Carrión, fill del senyor Josep Sureda i Blanes, doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears, fa donació a la UIB de part de les obres del seu pare, per la qual cosa signarà un conveni amb la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB.

La Universitat de les Illes Balears crearà un Fons Josep Sureda i Blanes en memòria del científic i humanista que, amb la seva obra de creació literària i divulgació científica i cultural, va fer tant pel renaixement de la personalitat cultural mallorquina.

Així mateix, i amb motiu de la donació, el Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB ha muntat una exposició per divulgar el coneixement de l'obra i la trajectòria vital de Josep Sureda i Blanes. L'exposició compta amb la col·laboració de la Biblioteca de la Fundació Bartomeu March, la Biblioteca de Cultura Artesana i la Biblioteca Lluís Alemany del Departament de Cultura del Consell de Mallorca.

Programa de l'acte:

11 h. Signatura del conveni de col·laboració entre el senyor Alfons Sureda i la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB.

Seguidament, el senyor Àngel Terron, professor de Química de la UIB, explicarà la trajectòria de Sureda i Blanes.

Per acabar, el senyor Biel Mesquida llegirà textos de Sureda i Blanes.

Josep Sureda i Blanes (Artà, Mallorca 1890-Barcelona 1984), pertany a la generació que a través de l'Associació per la Cultura de Mallorca i la Revista La Nostra Terra va lluitar per la renaixença de la personalitat cultural mallorquina. Lluny de qualsevol provincianisme estret, al qual per formació i tarannà tot ho oposava, va intentar viure a través de Mallorca els valors de la cultura moderna. Format en el corrent de pensament al qual s'ha donat el nom d' institucionista, en la preocupació per la renovació de la cultura espanyola, membre de la primera promoció de "fundadors" de la Residència d'Estudiants, Josep Sureda i Blanes ha deixat una obra escrita en la qual els diversos aspectes de la seva tasca intel·lectual, com a científic i investigador, i com a escriptor i assagista, apareixen estretament imbricats en un conjunt de gran riquesa de matisos que es reforcen mútuament en valuosa síntesi i perfecta integració de les dues tradicions del món de les ciències i el món de les humanitats, la qual cosa ha suposat que hagi estat considerat com "un dels pocs intel·lectuals realment moderns de la nostra cultura" (Àngel Terron).

Documents relacionats

Data de publicació: 19/02/2009