La UIB coordina el primer gran estudi europeu sobre l'expansió dels mosquits invasors

El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB ha coordinat l’aplicació del primer protocol europeu de detecció i mostreig d’aquestes espècies, que poden transmetre malalties com el dengue, la febre groga o el Zika 

El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP) de la Universitat de les Illes Balears ha coordinat el primer gran estudi europeu centrat en la detecció i el mostreig de les espècies de mosquits invasores. Els resultats, que inclouen més de 19.000 mostres procedents de 24 països europeus i del nord d’Àfrica que han estat recollides per 42 equips de recerca, s’han publicat recentment a la revista «GigaByte» i estan disponibles en accés obert per a tota la comunitat investigadora.

Aquest estudi s’ha fet en el marc del projecte europeu Aedes Invasive Mosquito (AIM) COST Action (<https://www.aedescost.eu>), que es va posar en marxa l’any 2018 amb l’objectiu d’incrementar l’harmonització en l’àmbit europeu dels mètodes utilitzats per detectar les espècies invasores de mosquits. Per incrementar la col·laboració en la vigilància i el control d’aquestes espècies, els investigadors varen desenvolupar, l’any 2020, un protocol únic a Europa per coordinar-ne els esforços de detecció i mostreig. Els investigadors del grup ZAP de la UIB es varen encarregar de coordinar l’aplicació d’aquest protocol, i ara també han coordinat la publicació dels resultats d’aquest estudi.

Una xarxa de detecció a gran escala

L’estudi ha permès detectar exemplars de tres espècies de mosquits invasors: Ae. albopictus, Ae. japonicus i Ae. koreicus. Els resultats inclouen 19.130 mostres i 19.743 registres de 24 països (23 d’europeus i un de nord-africà) i un total de 42 equips de recerca dels països següents: Albània, Àustria, Croàcia, Xipre, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Kosovo, Luxemburg, Moldàvia, Montenegro, el Marroc, Macedònia del Nord, Portugal, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suïssa, Holanda i Turquia. Espanya ha estat el país amb més participants, amb un total d’onze grups de recerca i més de 5.000 mostres analitzades.

Per a aquest estudi s’han identificat un total de 450.000 ous de mosquit i 82.000 adults, que s’han obtingut mitjançant mètodes de mostreig que combinaven l’ús de trampes per tal de recollir el nombre d’ous depositats per les femelles i la captura d’adults. Cada grup de recerca va seleccionar un mínim de tres punts de mostreig amb cinc trampes d’oviposició i una trampa per adults. El mostreig s’ha dut a terme un mínim de tres mesos per tal d’assegurar un nombre de mostres representatiu durant el cicle de vida dels mosquits invasors.

Dades en accés obert

Les dades d’aquest primer estudi internacional sobre espècies de mosquits invasores estan disponibles en accés obert al portal internacional Global Biodiversity Information Facility-Spain (GBIF-Spain), una xarxa internacional de col·laboració per tal de proveir dades d’alta qualitat en accés obert sobre qualsevol aspecte relacionat amb la biodiversitat: AIMSurv Aedes Invasive Mosquito species harmonized surveillance in Europe. AIM-COST Action. Project ID: CA17108 <https://doi.org/10.15470/vs3677>.

L’article s’ha publicat a la revista «GigaByte», especialitzada en articles de dades (data journal) dins la sèrie adreçada a la recollida de sèries de dades amb especial rellevància pels vectors i les malalties vectorials. Aquesta sèrie ha estat promoguda pel prestigiós portal GBIF i TDR, el programa especial per la Formació i Recerca en malalties tropicals de l’Organització Mundial de la Salut. <http://gigasciencejournal.com/blog/vectors-of-human-diseases-series/>

Nous mosquits, noves malalties

Les malalties transmeses per vectors com ara els mosquits estan en augment els darrers anys. La globalització dels viatges i el canvi climàtic estan provocant que tant els mosquits vectors com els patògens que transmeten puguin arribar fàcilment a diferents països i establir-s’hi. És el cas de les sis espècies de mosquits invasores que trobam a Europa: Aedes aegypti, Ae. albopictus, Ae. japonicus, Ae. koreicus, Ae. atropalpus and Ae. triseriatus (actualment, erradicat).

Algunes d’aquestes espècies tenen importància per les possibles molèsties que provoquen i pel seu paper vectorial en la transmissió de malalties com el dengue, la febre groga o el Zika. Les espècies del gènere Aedes es caracteritzen per la seva capacitat de criar en contenidors d’aigua petits (és a dir, pneumàtics usats, gerres, etc.) i, per tant, els ous es poden transportar fàcilment d’un lloc a un altre. Una vegada introduïts en un país, els mosquits adults o els ous es poden estendre fàcilment als països veïns mitjançant transport per carretera.

A Espanya es troba, des de l’any 2006, l’espècie Aedes albopictus, detectat a Balears a l’any 2012 pel grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB. L’espècie Aedes aegypti va ser detectada a Canàries, on es va aconseguir erradicar l’any 2019. Recentment, s’ha tornat a detectar i n’han reiniciat les tasques d’erradicació. L’espècie Aedes japonicus es va detectar per primera vegada a Astúries a l’any 2018, i el grup ZAP-UIB va detectar el primer focus d’aquesta espècie a Cantàbria a l’any 2019.

Cal recordar que els primers casos de transmissió autòctona de dengue a Espanya varen ser a l’any 2018, i el mosquit tigre hi va estar implicat.

Referència bibliogràfica:

Miguel Ángel Miranda, Carlos Barceló, Daniele Arnoldi, Xenia Augsten, Karin Bakran-lebl, George Balatsos, Mikel Bengoa, Philippe Bindler, Kristina Boršová, Maria Bourquia, Daniel Bravo-barriga, Viktória Čabanová, Beniamino Caputo, Maria Christou, Sarah Delacour, Roger Eritja, Ouafaa Fassi-fihri, Martina Ferraguti, Eleonora Flacio, Eva Frontera, Hans-peter Fuehrer, Ana L. García-pérez, Pantelis Georgiades, Sandra Gewehr, Fátima Goiri, Mikel Alexander González, Martin Gschwind, Rafael Gutiérrez-lópez, Cintia Horváth, Adolfo Ibáñez-justicia, Viola Jani, Përparim Kadriaj, Katja Kalan, Mihaela Kavran, Ana Klobucar, Kornélia Kurucz, Javier Lucientes, Renke Lühken, Sergio Magallanes, Giovanni Marini, Angeliki F. Martinou, Alice Michelutti, Andrei Daniel Mihalca, Tomás Montalvo, Fabrizio Montarsi, Spiros Mourelatos, Nesade Muja-bajraktari, Pie Müller, Gregoris Notarides, Hugo Costa Osório, José A. Oteo, Kerem Oter, Igor Pajović, John R. B. Palmer, Suncica Petrinic, Cristian Răileanu, Christian Ries, Elton Rogozi, Ignacio Ruiz-arrondo, Isis Sanpera-calbet, Nebojša Sekulić, Kivanc Sevim, Kurtesh Sherifi, Cornelia Silaghi, Manuel Silva, Nikolina Sokolovska, Zoltán Soltész, Tatiana Sulesco, Jana Šušnjar, Steffanie Teekema, Andrea Valsecchi, Marlen Ines Vasquez, Enkelejda Velo, Antonios Michaelakis, William Wint, Dušan Petrić, Francis Schaffner, Alessandra Della Torre, Consortium Aim-cost/aim-surv, AIMSurv: First pan-European harmonized surveillance of Aedes invasive mosquito species of relevance for human vector-borne diseases, Gigabyte, 2022  https://doi.org/10.46471/gigabyte.57 

Data de l'esdeveniment: 25/07/2022

Data de publicació: 25/07/2022