La UIB commemora el 8M, Dia Internacional de les Dones

La Universitat de les Illes Balears commemora el 8M, Dia Internacional de les Dones, amb l’organització d’activitats durant tota la setmana amb les quals vol recordar que cal avançar en una igualtat efectiva entre dones i homes que ens permeti crear una societat més justa i democràtica.

La programació comença amb dues activitats molt diferents la IV setmana de les dones a la literatura catalana i la inauguració de l’exposició Alça la veu per una vida lliure de violència a Bolívia, i finalitza el dia 10 amb la presentació del llibre “La educación para la igualdad de genero. Una propuesta formativa para educadoras y educadores sociales", una proposta avalada per l’experiència com a professores i investigadores de les doctores Francesca Salvà i Elena Quintana.  

El mateix dia 8, s’instal·larà un fotoreclam a la zona per a vianants del campus, en la confluència entre els edificis Ramon Lllull, Mateu Orfila i Guillem Colom, per a convidar alumnes, professors i personal a fer fer-se una fotografia pel 8M i compartir els seus missatges per promoure la igualtat. L’escenari amb diversos panells il·lustrats amb motiu del 8M estaran de 9 a 13 hores a disposició de la comunitat universitària.

IV Setmana de les dones a la literatura catalana

Per quart any consecutiu, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i els grups de recerca que s’hi associen, amb el suport del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta, organitzen una setmana d’aules obertes al voltant del 8 de març, Dia de les Dones. Les sessions (classes, seminaris, taules rodones i tallers) es vinculen a diferents assignatures dels estudis de llengua i literatura catalanes i són obertes a tothom. Enguany el programa inclou un concert del grup Terra i Sal, integrat per estudiants i exestudiants de la UIB.

Programa de la IV Setmana de les dones a la literatura catalana

Exposició “Alça la veu per una vida lliure de violència a Bolívia”

En el marc del 8M, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i l'ONG Alianza por la Solidaridad duran a terme la instal·lació de l'exposició «Alça la veu per una vida lliure de violència a Bolívia» al campus de la Universitat de les Illes Balears. Aquesta iniciativa sorgeix del projecte «Garantint a les dones indígenes i afrodescendents l'exercici ple del dret a una vida lliure de violències des de l'apoderament personal i polític en 3 municipis del departament de La Paz – Bolívia», d'Alianza por la Solidaridad, que compta amb el treball de camp que Júlia Fernández, fotògrafa i tècnica en comunicació de la UIB, va fer durant el passat mes de novembre. L'objectiu és promoure el coneixement i la sensibilització sobre la necessitat d'enfortir el lideratge i participació de les dones, així com de fer visibles les barreres que limiten aquesta participació, com és la violència de gènere. La inauguració de l’exposició está prevista per al 6 de març a les 10 hores a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, on romandrà fins el 3 d’abril.

Dones científiques a l’escola

La professora Pilar Roca, doctora en Ciències i catedràtica de Bioquímica y Biologia Molecular, participarà en una activitat divulgativa al col·legi Verge del Carmen de Palma, en resposta a la iniciativa de la classe de 4rt de Primària que va dedicar l’11F Dia de la Dona i la Nina en la ciència a investigar la seva trajectòria professional com a referent de dona científica de les Illes. Els alumnes de vuit i nou anys van cercar informació sobre Pilar Roca i van elaborar un auca amb dibuixos i textos amb la seva biografia. Ara, la doctora Roca anirà a l’escola a explicar de primera mà la seva feina i respondre totes les preguntes dels joves.

Monòleg de Clara Ingold: Berbiky

El mateix dia 8 de març, l’actriu, música i autora, Clara Ingold, interpretarà a l’espai El Tub el monòleg Berbiky. De com vaig aprendre a fer servir un taladro i altres històries, una activitat organitzada pel Servei d'Activitats Culturals i Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat: les entrades es troben exhaurides.

Presentació del llibre “La educación para la igualdad de genero”

A pesar que la igualtat entre dones i homes és un principi bàsic de la nostra societat, la realitat ens mostra el lluny que estem d'ella. A partir d'aquest plantejament, les doctores Francesca Salvà, catedràtica en el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació de la UIB, i Elena Quintana, doctora europea en Educació Inclusiva a UIB, han elaborat una proposta formativa, avalada per la seva experiència com a professores i investigadores, recollida en el llibre  “La educación para la igualdad de genero. Una propuesta formativa para educadoras y educadores sociales".

La presentació del llibre tindrà lloc el dia 10 de març a les 19 h a l'aula 18 de Sa Riera, i comptarà amb la participació de les autores i de la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, i la presidenta del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de les Illes Balears, Violeta Rojas González.

La feminització de la pobresa, la violència sexual i els assassinats de dones són la part més visible d'unes desigualtats estructurals que compten, entre els seus principals mecanismes de reproducció, amb la socialització diferencial de nenes i nens, d'adolescents i de joves, d'acord amb uns models de gènere que són obsolets i tòxics.

L’ampli volum d'estudis i propostes per a introduir la perspectiva de la igualtat de gènere a l'escola contrasta amb l'escassetat de textos centrats en l'àmbit de l'educació social. El llibre de les doctores Salvà i Quintana ve a cobrir aquest buit en la literatura sobre el tema. Orientat a la formació d'estudiants i professionals de l'àmbit de l'educació social, la publicació desenvolupa els aspectes teòric conceptuals de l'educació per a la igualtat de gènere i s'analitzen les polítiques d'igualtat i l'educació per a la igualtat a Espanya des de la Constitució fins a l'actualitat. 

A més, la UIB s'adhereix als manifests amb motiu del 8M de les diferents xarxes a les que hi participa:

MANIFEST DE LA LA XARXA D'UNITATS D'IGUALTAT DE GÈNERE DE LES UNIVERSITATS ESPANYOLES PER A L'EXCEL·LÈNCIA UNIVERSITÀRIA (RUIGEU)

MANIFEST DE LA CRUE 

Data de l'esdeveniment: 08/03/2023

Data de publicació: 03/03/2023