La UIB comença el curs 2019-20 amb 3.000 alumnes de nou ingrés

La Universitat ha celebrat avui l’acte solemne d’obertura del curs acadèmic 2019-20 

La Universitat de les Illes Balears ha celebrat avui l’acte solemne d’obertura del curs acadèmic 2019-20, les classes del qual comencen dilluns que ve amb 3.000 alumnes de nou ingrés matriculats i un augment al voltant del 20% respecte del nombre de preinscripcions. La cerimònia, presidida pel Rector de la UIB, el doctor Llorenç Huguet, i per la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha comptat enguany amb la lliçó inaugural a càrrec de la doctora Josefa Donoso Pardo, catedràtica de Química Física, amb el títol «Set files i divuit columnes, els pilars de la nostra vida».

«Volem ser una institució amb vocació de referència per als nostres estudiants i per a la societat en general», ha expressat el Rector, que també ha destacat que «enguany tenim dues referències molt bones que avalen la qualitat acadèmica de la nostra institució»: l’Academic Ranking of World Universities (ARWU), més conegut com a rànquing de Xangai, que situa la UIB entre les 500 millors universitats del món, i el Times Higher Education Young University Ranking 2019, que inclou la UIB entre les 150 millors universitats del món que tenen menys de cinquanta anys.

En el discurs, el Rector ha assenyalat dos objectius per a aquesta legislatura: 1) que la transferència nominativa per estudiant arribi a la mitjana de la de l’Estat espanyol, i 2) assolir un increment significatiu en la inversió en R+D+I. «Necessitam un finançant adequat, tant en estructura com en investigació, la inversió en educació superior indica que, per cada euro invertit a la UIB, la nostra Comunitat en rep 3,7€», ha posar en valor Huguet, qui ha explicat que «no obstant això, la contribució més important és la capacitat de generar capital humà, capital tecnològic i capital emprenedor en totes les branques del coneixement».

El Rector ha conclòs la seva intervenció apuntant els tres principals reptes de la UIB a curt, mitjà i llarg termini: construir una altra residència d’estudiants, crear la Biblioteca Central de les Illes Balears, i la transformació digital. Huguet ha anunciat que «comptant amb la complicitat del Govern, vol impulsar la UIB com a centre de referència de les Illes Balears en l’Estratègia Nacional de R+D+I en Intel·ligència Artificial».

Augment de les preinscripcions

El curs universitari 2019-20 la Universitat de les Illes Balears ofereix 3.403 places de nou ingrés a centres propis i adscrits. El nombre de preinscripcions ha augmentat al voltant d’un 20 per cent respecte del curs passat, i passa de 5.098 del curs passat a 6.189 per al curs 2019-20. En aquest moment, encara està obert el procés de matrícula als estudis de grau i el nombre d’alumnes de nou ingrés matriculats arriba ja als 3.000. La matrícula dels cursos de grau es manté estable entorn d’aquesta xifra els darrers anys.

La UIB ofereix un 0,6 menys de places que el curs passat (22 places menys), perquè alguns estudis han disminuït el nombre de places que oferien, com és el cas del Grau en Edificació (oferia 65 places i ara són 60), el Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural (passa de 50 a 45 places) i el Grau d’Enginyeria Informàtica (que passa de 165 a 150). Incrementa l’oferta amb tres places el Grau en Odontologia que ofereix ADEMA, centre adscrit a la UIB.

Novetats del curs

Entre les novetats del curs 2019-20 destaquen:

  • Celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica. Del 21 de setembre al 18 d'octubre, el Centre de Cultura de Palma acollirà l'exposició «L’art de la taula: taula periòdica, les dones i els seus elements».
  • Continuació de la implantació del grau de Medicina (4r. Curs) i començament del nou màster Universitari en Sistemes Intel·ligents.
  • Celebració del 20è aniversari de l’Escola Politècnica Superior. Les instal·lacions esportives també compleixen vint anys, coincidint amb la renovació completa de la piscina coberta.
  • Realització per primera vegada de les proves d’admissió per als estudis del Grau d'Educació Infantil i del Grau d'Educació Primària. Les proves es faran enguany per als alumnes que es vulguin matricular d’aquests estudis el curs acadèmic 2020-21. Això suposa que els alumnes que vulguin entrar als graus d’Educació Infantil i Primària hauran de passar les proves d’accés a la Universitat, la PBAU, i una prova d’aptitud personal addicional, com a eina per millorar la formació inicial del professorat.
  • Posada en marxa del Laboratori Interdisciplinari sobre Drets i Llibertats de la Universitat de les Illes Balears.
  • Projecte Visions, 40 anys de mirades creuades. Després de la celebració del 40è aniversari de la Universitat, obrim un projecte aglutinador i participatiu que pretén recollir l’experiència i la mirada de totes les persones: estudiants, professors, personal administratiu i de serveis, visitants, etc., que han construït aquests anys d’història i coneixement.

A les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera, la cerimònia d'obertura de l'any acadèmic 2019-20 es farà alhora que la cerimònia de graduació del curs 2018-19.

Notícia relacionada

Documents relacionats

Data de publicació: 06/09/2019