El Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic ha participat en l'elaboració d'aquests documents a través del Secretariat per a la Transició Energètica de les illes de la UE
Sis illes europees han publicat, el 20 de novembre, els fulls de ruta respectius per a la transició a les energies netes, fent un pas ferm envers la descarbonització dels seus sistemes energètics amb un fort enfocament en la participació ciutadana. Seleccionades per la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la Unió Europea de la Comissió Europea el febrer de 2019, les illes de La Palma (Espanya), Aran (Irlanda), l'arxipèlag Cres-Losinj (Croàcia), Culatra (Portugal), Salina (Itàlia) i Sifnos (Grècia) han desenvolupat trajectòries de descarbonització adaptades a les seves necessitats particulars i als seus recursos els últims nou mesos.
Els fulls de ruta per a la transició a les energies netes de les Illes han estat desenvolupats conjuntament pels equips de transició de les illes pilot i el Secretariat per a la Transició Energètica de les illes de la UE, en el qual participa el Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears.
Els sis fulls de ruta per a la transició a les energies netes es publiquen en el context del quart Fòrum d'Energia Neta per a les Illes de la UE a Split i Hvar, Croàcia, on les parts interessades de la comunitat de les illes de la UE es reuneixen del 20 al 22 de novembre per discutir sobre vies de transició, tecnologies i oportunitats per anar involucrant de manera activa els ciutadans.
La directora general d'Energia, Ditte Juul-Jørgensen, ha assenyalat que: «Gràcies a l'evolució de la tecnologia, el potencial per reduir els costos d'energia a les illes i avançar envers l'autonomia energètica mai no ha estat més elevat. Constituïda en el context del conjunt de mesures d'energia neta per a tots els europeus, la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la UE s'estableix amb l'objectiu de donar suport i accelerar aquest procés. A més, les illes poden actuar com a fars per a l'acció climàtica global. Ja sigui a través de més energia eòlica, rehabilitant llars, avançant envers la mobilitat elèctrica, descarbonitzant el transport marítim o utilitzant energia renovable per a l'aigua calenta domèstica i la calefacció, les solucions de descarbonització mostrades per aquestes sis illes pilot els conduiran a tenir més eficiència energètica, més penetració d'energies renovables i un model basat en baixes emissions de carboni».
Aspectes destacats
- La Palma aspira a la descarbonització total i a l'autosuficiència en el sector energètic. L'equip de transició de l'illa dirigeix els esforços a la construcció d'un sistema insular d'energia resilient, involucrant-hi activament les més de 100 associacions locals que es varen comprometre a donar suport a la transició de l'illa.
- L'arxipèlag Cres-Lošinj té com a objectiu descarbonitzar completament el seu sistema d'energia el 2040. Això es farà en part a través de granges solars de propietat comunitària.
- Culatra treballarà cap a l'autoconsum d'energia 100% renovable, que serà propietat de la comunitat local.
- Les Illes Aran instal·laran energia eòlica de propietat comunitària, rehabilitaran les cases i instal·laran bombes de calor o altres fonts d'energia renovables per a l'aigua calenta d'ús domèstic i la calefacció d'espais.
- Salina té com a objectiu augmentar la consciència pública sobre l'energia i el medi ambient. Salina descarbonitzarà les plantes de generació d'energia, aplicarà una mobilitat 100% elèctrica/híbrida a l'illa, augmentarà l'eficiència en els edificis i descarbonitzarà el transport marítim.
- Sifnos pretén convertir-se en 100% renovable i autosuficient, i ha desenvolupat una sèrie de vies possibles de transició que l'illa podria seguir per assolir aquest objectiu. Qualsevol instal·lació haurà de fer-se en règim de copropietat entre la comunitat local i els inversors privats.
Amb aquests fulls de ruta, els pròxims mesos les sis illes se centraran en el desenvolupament de projectes que en permetin la posada en marxa, així com en l'enfortiment d'estratègies de participació de la comunitat local. Altres illes de la UE es troben actualment en el procés de desenvolupar fulls de ruta per a la transició a les energies netes, que es faran públics l'any que ve.
Documents relacionats
Data de publicació: 20/11/2019