La UIB celebra el 25è aniversari de la creació de les seus de Menorca i Eivissa i Formentera

Els actes comencen el dissabte 9 d'abril amb una ruta guiada per la modernitat arquitectònica a Eivissa

La Universitat de les Illes Balears celebra el 25è aniversari de la impartició dels estudis de la UIB a Menorca i Eivissa i Formentera, primer com a extensions universitàries i després com a seus universitàries de la UIB. La de Menorca començà a funcionar el curs 1997-98 a l’espai cedit per l’IES Josep Miquel i Guàrdia d’Alaior, i la d’Eivissa i Formentera, el mateix curs, a l’edifici cedit pel Consell Insular, al carrer Bes número 9 d’Eivissa. Deu anys més tard, s’inaugurava la Seu actual de Menorca, ubicada a l’edifici de Can Salort, al carrer de Santa Rita, a Alaior, i el Consell d’Eivissa aprovava el projecte de rehabilitació de l’edifici de Comandància Militar per ubicar-hi la de les Pitiüses.

Els actes de commemoració de l’aniversari comencen el dissabte 9 d’abril a Eivissa amb la ruta guiada «De l'habitatge popular a l'hotel contemporani. Ruta per la modernitat arquitectònica a Eivissa», que farà Maria Sebastián, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts.

Actualment, les seus acullen al voltant de 700 alumnes d’estudis oficials de grau i postgrau: 66 a la Seu d’Eivissa i Formentera i 322 a la de Menorca; i tenen una programació estable de la Universitat Oberta de Majors (UOM), que començà l’any 1999. La UIB també imparteix a les seus activitats i tallers de foment de les vocacions i promoció dels estudis entre els alumnes de primària i secundària.

Programa d'actes de la seu d'Eivissa i Formentera

Programa d'actes de la seu de Menorca

Programa d’actes a Eivissa i Formentera

Els actes de commemoració de l’aniversari comencen el dissabte 9 d’abril a Eivissa amb la ruta guiada a peu des del puig dels Molins fins a sa Penya, on es veurà com es desenvolupa l’arquitectura contemporània a Eivissa i quin és el grau d’impacte de la tradició constructiva en la reformulació de la modernitat a les dècades centrals del segle XX. Es visitaran, entre d’altres, l’hotel Náutico Ebeso i l’hotel Cenit de Germán Rodríguez Arias, la Casa Strauss i la Casa Broner d’Erwin Broner i un habitatge al passeig de la Murada, obra de Josep Lluís Sert.

A Eivissa, els actes continuaran amb un concert de l'Orquestra Universitat de les Illes Balears, dirigida per Xisco Amengual, el dissabte 30 d’abril de 2022, al Conservatori Professional de Música i Dansa d’Eivissa i Formentera Catalina Bufí, amb la col·laboració del Consell d'Eivissa i la Fundació Baleària.

La programació d’activitats inclou també una ruta guiada a Formentera, «Singularitat insular i vincles amb l'exterior», a càrrec d’Onofre Rullan Salamanca, catedràtic del Departament de Geografia de la UIB. La ruta es farà el dissabte 28 de maig de 2022 en col·laboració amb el Consell Insular de Formentera.

L'activitat consistirà en dues parts: a la primera, s’explicaran les característiques geogràfiques bàsiques de la singularitat formenterenca i els seus vincles amb l'exterior; a la segona, es farà un recorregut per l'illa per identificar-les i interpretar-les. L’illa poblada més petita del nostre arxipèlag és, també, l'única illa espanyola poblada sense aeroport. Aquest circumstància, afegida al fet de ser l'illa de més al sud de les Balears, la singularitza i la fa partícip de les característiques mediterrànies més meridionals: poca precipitació, molta lluminositat... Sobre aquestes condicions, les praderies de posidònia han produït l'arena d'unes platges que han meravellat l’observador del plujós i poc lluminós nord europeu. Formentera és, per això, una de les destinacions més selectes de la Mediterrània, amb tots els efectes que això comporta.

Programa d’actes a Menorca

Les activitats organitzades amb motiu del 25è aniversari de la Seu de Menorca arrenquen el 30 d’abril amb la ruta guiada «Paisatge cultural de Punta Nati, patrimoni de pedra seca. Ses Truqueries», a càrrec de Diego José Taltavull Pons, historiador, màster en Patrimoni Cultural a la UIB i professor de Geografia i Història a l'IES Manacor (Mallorca).

Amb la col·laboració del Consell de Menorca, la visita a ses Truqueries, un dels llocs més reconeguts de la tramuntana de Ciutadella, inclou la contextualització i història del lloc i una ruta cap al nord per visitar elements etnològics i arquitectònics més característics de la zona: el sistema de paredar i la seva forma anàloga per construir edificacions agrícoles i ramaderes. Es visitaran les dues construccions més emblemàtiques d’aquest lloc (en són més de 50): la barraca de la Tanca d'Enmig i la barraca del Comte.

El pati de sa Lluna, al convent de Sant Diego d’Alaior, acollirà, el dissabte 7 de maig, un concert de l'Orquestra Universitat de les Illes Balears, dirigida per Xisco Amengual. L’acte té la col·laboració del Consell de Menorca, l’Ajuntament d’Alaior i la Fundació Baleària.

El programa d’activitats finalitzarà amb la visita guiada «Can Salort: El casat i la família», Seu de la Universitat de les Illes Balears a Menorca. La visita es farà el 14 de maig amb Pau Salort. L’edifici que acull la Seu de la UIB a Menorca és una casa senyorial que pertanyia a una família terratinent menorquina, la més important d'Alaior.

Data de publicació: 08/04/2022