La UIB assenyala que el 15,3 per cent de la població escolar de les Illes Balears té orina amb un alt risc de desenvolupar pedres al ronyó

Els investigadors del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears i de l’Hospital Universitari Son Espases recomanen la ingesta adequada d’aigua i una dieta rica en fruita, verdura i llegums i baixa en sal i en proteïnes animals per reduir el risc de litiasi renal en els infants

Els investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears han realitzat una recerca pionera sobre el risc de generació de pedres al ronyó en la població infantil de les Illes Balears. A partir de l’anàlisi de mostres d’orina d’infants entre 5 i 12 anys i de l’estudi de la seva dieta, els investigadors han determinat que el 15,3 per cent de la població infantil té un alta predisposició a la litiasi renal.

La prevalença de la litiasi renal s’ha incrementat en les darreres dècades en tots els grups d’edat. També entre la població infantil. De fet, l’edat d’inici de la malaltia s’ha reduït progressivament, de manera que cada vegada es detecten càlculs renals en població més jove.

Per això, l’equip de la UIB, juntament amb  investigadors de l’Hospital Universitari Son Espases, ha avaluat el risc de cristal·lització urinària en la població escolar de les Illes Balears mesurant el volum urinari, els nivells de pH i diferents paràmetres bioquímics associats a la litiasi renal. A més, s’ha fet un seguiment de la dieta, la ingesta de líquids i l’activitat física dels infants, com també s’ha estudiat l’historial familiar de litiasi renal.

Resultats

Els investigadors han pogut assenyalar el baix volum d’orina degut a una ingesta insuficient d’aigua com el factor que més s’associa a l’increment del risc de litiasi renal. A més, l’estudi també ha relacionat el risc de generar pedres al ronyó amb les dietes amb un excés de proteïna animal i sodi, amb un alt contingut de sucre i amb un consum insuficient de fruita, verdura i llegums, que són aliments rics en substàncies que inhibeixen la litiasi renal, com ara els citrats i els fitats.

La formació de la gran majoria de càlculs renals es pot atribuir a factors relacionats amb la composició de l’orina i a la morfoanatomia renal. Així, més del 75 per cent dels càlculs renals, tant en la població infantil com adulta, estan composts de calci, oxalat i fosfats. Quan es produeix una concentració elevada d’aquestes substàncies i l’absència d’altres substàncies que actuen com a inhibidors s’accentua el risc de cristal·lització i es donen les condicions favorables per a la formació de les pedres al ronyó.

Prevenció

Els resultats de l’estudi suggereixen que molts factors de risc litogènic són presents en l’orina de molts infants ara sans, i que si aquesta situació es manté, pot provocar que s’acabin formant pedres. Per això, els investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB proposen que es posin en marxa estratègies de prevenció que permetin reduir aquest risc. En aquest sentit, recomanen una ingesta adequada de fluids i una dieta variada, rica en fruita, verdura i llegums i baixa en sal i en proteïnes animals durant la infància com a mesura simple i efectiva per reduir la incidència de la litiasi renal entre els infants.

Referència bibliogràfica:

Sáez-Torres, C.; Grases, F.; Rodrigo, D.; García-Raja, A. M.; Gómez, C.; Frontera, G. «Risk factors for urinary stones in healthy schoolchildren with and without a familiy history of nephrolithiasis». Pediatric Nephrology (2013), 28: 639-645. DOI: 10.1007/s00467-012-2368-5 

Temes relacionats

Data de l'esdeveniment: 25/07/2013

Data de publicació: 25/07/2013