La UIB aplicarà un protocol de prevenció per a les proves d'accés a la Universitat

Amb les primeres dades de preinscrits, el nombre d’alumnes supera els 5.500, xifra que representa un augment del 30 per cent respecte de l’any passat

La UIB ha preparat un protocol de mesures de prevenció i actuació que garanteixin la seguretat sanitària de tots els alumnes que es presentin a les proves de batxillerat d’accés a la universitat (PBAU), que es faran els dies 7, 8 i 9 de juliol a les Illes Balears. Amb les primeres dades de preinscrits, el nombre d’alumnes supera els 5.500, xifra que representa un augment d’un 30 per cent respecte de l’any passat. El període de pagament de matrícula romandrà obert fins al dia 6 de juliol.

L’organització de les proves d’accés a la Universitat d’enguany ha estat molt més complexa que altres anys per garantir la seguretat sanitària dels participants, mantenint el rigor i la qualitat acadèmica i garantint la igualtat de condicions per als alumnes.

En primer lloc, la Conselleria i la UIB han ampliat el nombre d’espais per fer-hi les proves a Mallorca, que passen de 3 a 9 per poder garantir que s’adopten les condicions de seguretat sanitària necessàries i la facilitat d’accés. A Menorca, es farà al recinte firal de Maó i a la sala multiusos de Ciutadella; a Eivissa, al recinte firal i, a Formentera, a l’IES Marc Ferrer.

Així, a diferència de l’any passat, a Mallorca s’habiliten sis espais fora de Palma: l’Auditori de Peguera, la Fàbrica Ramis (Inca), el poliesportiu d’Alcúdia, l’antiga terminal de l’aeroport de Palma, el poliesportiu de Manacor i l’Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar. En el cas de Palma: el campus de la UIB (passa de 2 a 8 edificis), el Velòdrom de les Illes Balears i el Palau de Congressos. A totes les seus de la PBAU, els exàmens es faran en les mateixes condicions d’ergonomia (amb taula pròpia) i de climatització (amb aire condicionat). Durant la realització de l’examen està garantida la distància interpersonal.

També l’equip de coordinació i el professorat s’ha ampliat per a l’edició d’enguany. En el desenvolupament de les proves, hi participaran un cap d’expedició per cada punt d’examen, com a responsable acadèmic, i un coordinador de punt d’examen per qüestions logístiques. El nombre de professors implicats en les proves supera els 250 i hi haurà també una vintena d’alumnes col·laboradors que duran camisetes que els identificaran per ajudar els alumnes.

Com a novetat respecte de l’any passat, enguany s’han modificat els horaris de les matèries d’examen per evitar aglomeracions a les seus de la PBAU. Així, les proves de primera hora congregaran al voltant del 40 per cent dels alumnes i s’escalonarà l’entrada del 60 per cent restant a la segona hora.

A més, es donarà més temps de descans entre cada prova, per facilitar que les aules es puguin desinfectar. Mentre es realitzin les proves, el servei de neteja farà net i desinfectarà els lavabos i els exteriors de l’aula.

Com a norma general, serà obligatori dur posada màscara higiènica, si pot ser, reutilitzable o quirúrgica. A cada aula, hi haurà gel hidroalcohòlic a l’entrada perquè els alumnes es puguin fet netes les mans en entrar i sortir de cada examen.

A més, dins l’aula, hi haurà senyalitzades les cadires habilitades per garantir la distància entre els alumnes o s’instal·laran taules i cadires separades per garantir la distància de seguretat.

Quan l’estudiant ja s’hagi assegut a la cadira assignada per fer-hi l’examen, atès que hi estarà garantida la distància interpersonal, no caldrà que dugui la màscara posada.

Els exàmens estaran sobre la taula a cada un dels llocs assignats per evitar els moviments innecessaris dins l’aula.

Els alumnes hauran de dur el DNI, NIE o passaport, bolígraf blau o negre, calculadora, diccionari, líquid corrector, i altres materials que puguin necessitar, ja que no serà possible deixar-se'l. També és recomanable dur aigua i menjar perquè no està garantit que les cafeteries estiguin obertes.

Quan els alumnes surtin d’una prova no podran quedar pels passadissos, sinó que hauran de sortir de l’edifici i dur posada la màscara quan no sigui possible respectar la distància mínima de seguretat sanitària.

Els alumnes amb necessitats específiques de suport hauran de fer les proves al campus, Inca, Manacor, Ciutadella, Maó, Eivissa o Formentera, atès que són els únics punts d’examen que reuneixen les condicions adequades per poder-los donar el suport específic que requereixen. L’assignació s’ha fet triant el punt més proper al seu centre.

No poden anar a fer l'examen les persones amb simptomatologia compatible amb la COVID-19, les que estiguin en aïllament per diagnòstic o les que estiguin en quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de COVID-19.

El dia 2 de juliol, a través de les plataformes GESTIB i UIBdigital, els alumnes disposaran de la informació definitiva sobre l’espai i l’aula on els correspon fer l’examen.

Tant la Conselleria com la UIB volen destacar la col·laboració activa dels ajuntaments implicats per facilitar tot l’operatiu necessari per poder fer les proves.

Més informació sobre les PBAU

Documents relacionats

Data de publicació: 03/07/2020