La Universitat de les Illes Balears ha acollit aquest dijous el primer acte del cicle de trobades organitzades pel Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Relacions Exteriors, per promoure la participació a la Conferència sobre el Futur d’Europa (CoFoE) i abordar en aquest espai de debat els reptes i necessitats de les illes mediterrànies, amb el títol «La insularitat mediterrània i la UE: una estratègia a desplegar».
La jornada, encapçalada per la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el Rector de la UIB, Jaume Carot, s’emmarca en la col·laboració entre ambdues institucions i és el primer d’un seguit d’actes del Govern per promoure la participació ciutadana i fer sentir la veu insular i mediterrània a la COFoE, engegada enguany per les institucions europees com a espai de debat per abordar-hi els reptes i prioritats de la Unió Europea.
Amb el doble objectiu de convidar a la participació a la CoFoE i d’aprofitar aquesta plataforma per fer arribar els plantejaments i necessitats de les Illes Balears des d’una mirada ciutadana, insular i mediterrània, el Govern ha organitzat un cicle de conferències que es duran a terme durant els mesos d’octubre i novembre a Mallorca, Menorca i Eivissa, on tindrà lloc la pròxima jornada, prevista per al dia 8 d’octubre, tal com ha explicat el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.
La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha destacat la importància de comptar amb la implicació de la ciutadania i de les entitats de les Illes en la Conferència sobre el Futur d’Europa per «fer sentir la veu de les Illes» a aquest espai de debat europeu, i traslladar els plantejaments i propostes dels territoris insulars mediterranis, «tenint present que tenen uns desavantatges que requereixen una estratègia específica de la UE», tal com treballa el Govern de les Illes Balears.
Per part seva, el cap de la representació de la Comissió Europea per a les Illes Balears i Catalunya, Manuel Szapiro, ha felicitat la Conselleria per haver iniciat aquest cicle sobre la insularitat mediterrània i la UE, sota les tres mirades en el marc de la CoFoE, i ha mostrat el seu suport a les Illes Balears per visualitzar les seves especificitats i aportacions. «A través de la nostra col·laboració, farem possible que, des de la seva singularitat, les Illes Balears se sentin plenament integrades en la nostra Unió de la diversitat», ha manifestat, en una intervenció des de Barcelona.
El Rector de la UIB, Jaume Carot, ha expressat «l'esforç per convertir la nostra Universitat, de manera transversal, en un motor de coneixement pel que fa a la nostra condició europea, insular i mediterrània; és un camí que cal transitar amb més força que mai, si volem una UIB encara més dinàmica i avançada en l’àmbit euromediterrani». «En un món cada cop més globalitzat i en un context insular com el nostre, cal entendre bé les dinàmiques de conca i la realitat de la Unió Europea, si volem participar, amb veu pròpia, en el disseny del nostre futur compartit», ha dit també el Rector de la UIB.
En aquesta sessió inaugural, s’ha presentat el cicle de conferències La Insularitat Mediterrània i la UE: Una estratègia a desplegar, així com el funcionament de la plataforma de la CoFoE i el nou Europe Direct Illes Balears, el servei de la xarxa gestionada per la Comissió Europea que facilita a la ciutadania de les Illes l’accés a la informació, assessorament i consultes sobre la Unió Europea i les seves polítiques i programes, i enguany també la participació en activitats relacionades amb la CoFoE.
La jornada ha inclòs l’adaptació teatral de La idea d’Europa, de George Steiner, interpretada per Òscar Intente i Ferran Martínez. La idea d’Europa és el títol d’una conferència que va pronunciar l’humanista francès George Steiner l’any 2004 en la qual va fer un recorregut per les característiques que configuren la cultura europea. D'aquesta manera, Steiner va abordar l'essència d'Europa, dels homes i de les dones, de la història, de les virtuts i de les debilitats del continent abans de la globalització del món.
Data de publicació: 30/09/2021