La UIB acull un congrés internacional sobre el control de mosquits i altres vectors

La reunió científica es farà del 7 al 10 de novembre al campus universitari amb la participació de gairebé 200 investigadors d’arreu del món dedicats al control de vectors, l'entomologia i la salut pública. 

La Universitat de les Illes Balears acull l’XI Congrés Internacional de l’Associació Europea de Control de Mosquits, que tindrà lloc del 7 al 10 de novembre al campus universitari. Aquesta reunió científica duu el títol «Configurant el futur del control de vectors a Europa» i reunirà gairebé 200 investigadors de més de 30 països dedicats al control de vectors, l'entomologia i la salut pública.

El programa abasta un espectre ampli de temes, des de la vigilància i el maneig d'espècies de mosquit invasores i altres grups de vectors fins a les millors pràctiques per al control de mosquits i la gestió de biocides. A més, s'exploraran conceptes de ciència ciutadana i participació comunitària en la vigilància i el control de mosquits, juntament amb reptes i perspectives en l'àmbit de la salut pública.

La reunió rep el suport de 15 empreses, de les quals set presentaran els seus productes o tecnologies per al control dels mosquits. Per altra banda, l’Ajuntament de Palma també dona suport a la reunió i participarà en una demostració tècnica del control de mosquits en una barriada de la ciutat.

La reunió inclou, a més, un curs de formació internacional que es durà a terme el 6 de novembre sobre la identificació d’insectes no diana en les captures de mosquits i sobre mètodes d’avaluació de repel·lents de mosquits. També inclou un seminari amb el patrocini de l’OMS sobre l’organització de centres de referència per al control de mosquits i un seminari organitzat per l’EMCA sobre bones pràctiques en el control de mosquits.

Ponents de prestigi

Al congrés participaran ponents convidats de gran prestigi, entre els quals hi ha la doctora Alexandra Chaskopoulou, investigadora entomòloga del Departament d’Agricultura dels Estats Units; el doctor David T. Dyjack, director executiu de l'Associació Nacional de Salut Ambiental dels Estats Units (NEHA); la doctora Lucía García-San Miguel Rodríguez-Alarcón, del Centre de Comunicació d’Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat d’Espanya, i la doctora Florence Fouque, entomòloga mèdica, científica i punt focal per a vectors de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Inauguració

La inauguració del congrés tindrà lloc el dimarts, 7 de novembre, a les 9 hores, a la sala d’actes de l’edifici Gaspar M. de Jovellanos. Hi intervindran el vicerector d’Investigació i Política Científica de la UIB, doctor Víctor Homar; el president de l’EMCA, doctor Francis Schaffner; la doctora Florence Fouque, investigadora de l’Organització Mundial de la Salut; la regidora d’Economia, Comerç, Autònoms, Sanitat, Consum, Mercats i Fires de l’Ajuntament de Palma, senyora Guadalupe Ferrer; la directora general de Salut Pública del Govern de les Illes Balears, senyora Elena Esteban; el doctor Carlos Barceló, professor de l’àrea de Zoologia de la UIB i coorganitzador del congrés, i el doctor Miguel Ángel Miranda, catedràtic de l’àrea de Zoologia de la UIB i coorganitzador del congrés.

Organització

El congrés l’organitzen el grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP) i l’Institut d’Investigacions Agroambientals i Economia de l’Aigua (INAGEA) de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb l’Associació Europea de Control de Mosquits (EMCA).

Data de l'esdeveniment: 07/11/2023

Data de publicació: 03/11/2023