La UIB acull l'assemblea general del projecte europeu MoodFood

Els investigadors de catorze universitats i centres de recerca europeus es reuneixen a Sa Riera per posar en comú els avanços d’aquest projecte de recerca sobre noves estratègies nutricionals per prevenir la depressió 

Els investigadors del projecte europeu MoodFood es reuneixen a la Universitat de les Illes Balears els dies 29 i 30 d’abril amb motiu de l’assemblea general d’aquest projecte de recerca. La iniciativa té com a objectiu analitzar la relació entre els hàbits alimentaris i la depressió, per tal de desenvolupar noves estratègies nutricionals de prevenció de la depressió que es puguin inserir en les polítiques de salut pública de la Unió Europea i dels Estats membres 

En la trobada hi participen vint-i-cinc investigadors de catorze universitats i centres de recerca d’Holanda, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Islàndia i Bèlgica experts en salut mental i nutrició. En la reunió tractaran els avanços assolits en el marc del projecte MoodFood i debatran sobre les línies mestres que han de guiar la recerca els propers anys. 

La UIB a MoodFood

A través d’aquest projecte, de cinc anys de durada, la UIB gestionarà una partida d’1,2 milions d’euros dels 9 milions que aporta la Unió Europea a través del Setè Programa Marc de Recerca i Desenvolupament Tecnològic, que és el principal instrument de la UE per finançar la recerca a Europa. Aquesta quantitat el situa com un dels projectes de recerca de la UIB amb més dotació pressupostària aportada de la UE.

La tasca dels investigadors de la UIB se centrarà principalment a coordinar la preparació i l’execució d’un estudi per comprovar l’eficàcia de diferents estratègies nutricionals de prevenció de la depressió basades en la modificació dels hàbits alimentaris i la suplementació nutricional. Aquest estudi es farà al llarg de dos anys en quatre Estats europeus i comptarà amb la participació de mil pacients voluntaris amb sobrepès i en situació d’alt risc de patir depressió.

L’equip de la UIB està integrat pels professors del Departament de Psicologia de la UIB Miquel Roca Bennàsar, Margalida Gili Planas, Mauro García-Toro, Jordi Llabrés Bordoy i Miquel Tortella-Feliu.

Depressió i dieta

La depressió és un dels trastorns psicològics més prevalents, greus i discapacitants que afecten la població de la Unió Europea i suposa una gran càrrega per als individus que la pateixen i per a les seves famílies. Davant aquesta problemàtica, el projecte MoodFood neix com una aproximació innovadora en la prevenció de la depressió que es basa en la importància de l’alimentació per millorar la salut de les persones.

Diferents estudis previs han permès determinar la relació entre l’alimentació i la salut a diferents nivells i han posat de manifest que l’adscripció a dietes saludables comportaria una reducció important de l’impacte de diverses malalties.

Altres estudis recents han suggerit l’existència d’una relació bidireccional entre l’alimentació saludable i la salut psicològica. Així, estudis observacionals han mostrat que les persones amb dietes saludables són menys propenses a patir depressió. Ara bé, encara no està clar si els hàbits alimentaris influeixen en el desenvolupament de la depressió de manera directa o si bé ho fan indirectament a través d’altres mecanismes com ara l’entorn social o l’obesitat. En vista de la incertesa de quins mecanismes es troben darrere aquesta relació, l’objectiu central del projecte MoodFood és entendre com els hàbits alimentaris i l’obesitat es relacionen amb el desenvolupament de la depressió. 

Data de publicació: 29/04/2015