La UIB acull el XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica

La sobirania alimentària i l'emergència climàtica centraran aquesta trobada internacional d'investigadors i productors d'agricultura ecològica que es fa a la UIB del 25 al 27 d'abril 

La Universitat de les Illes Balears acull, els dies 25, 26 i 27 d’abril, el XIV Congrés Internacional de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), que enguany commemora el trentè aniversari.

Els temes centrals del congrés són la sobirania alimentària i l’emergència climàtica, com a qüestions imprescindibles que s’han d’abordar per a la transició agroecològica del sistema agroalimentari. S’hi analitzaran les polítiques públiques i la seva dinamització; els factors limitants de la producció, com l’aigua i l’accés a la terra, i propostes i experiències que poden contribuir al canvi, com ara els anomenats ecoterritoris i ecomunicipis, així com les possibilitats d’un turisme sostenible i de proximitat connectat amb l’agroecologia.

Enfront de l’emergència climàtica i ambiental, el congrés també tractarà l’estratègia de la producció ecològica i l’agroecologia com a garants del dret a una alimentació sana i segura, capaç d’alimentar la població d’un planeta de recursos finits, a més d’una estratègia científicament demostrada de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El congrés reunirà bona part dels agents del sector de la producció ecològica, des d’investigadors, tècnics i assessors, agricultors, elaboradors, comercialitzadors, distribuïdors i ambientalistes, que intercanviaran i debatran els resultats dels estudis més recents, les seves experiències i projectes, i iniciatives socials per impulsar la transició agroecològica. El nombre d'inscrits és de gairebé 150.

Organitza el congrés la SEAE, juntament amb la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), l’Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Menorca (APAEM), l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera (APAEEF) i l’Associació de Varietats Locals.

Inauguració

El congrés s’ha inaugurat el dilluns 25 d’abril en un acte que ha tingut lloc a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la UIB i en el qual han intervingut el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot; la presidenta del Govern de les Illes Balears, senyora Francina Armengol; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, senyora Mae de la Concha; la presidenta de la SEAE, doctora Concha Fabeiro; i el doctor Jaume Vadell, professor del Departament de Biologia de la UIB i organitzador del congrés.  

Data de publicació: 25/04/2022