El doctor Antoni Picazo analitza la corrupció sistèmica que va afectar el tribunal inquisitorial a final del segle XVI al llibre Inquisició i corrupció
A final del segle XVI, el tribunal de la Inquisició de les Illes Balears estava immers en el caos. Alguns membres del Sant Ofici, com ara l’inquisidor Miquel Gual o el fiscal Francesc Milia, havien creat grans xarxes de poder. L’única cosa que perseguien era augmentar la seva riquesa personal, les prebendes que amb el seu càrrec podrien assolir o els desitjos inconfessables que volien mantenir. Les nombroses queixes de particulars i autoritats civils provocaren la intervenció règia i, conseqüentment, del Consell de la Suprema.
Amb el llibre Inquisició i corrupció (Illa Edicions, 2020), el doctor Antoni Picazo Muntaner, professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, treu a la llum la corrupció sistemàtica que va afectar el tribunal del Sant Ofici i la tasca d’investigació que va fer el delegat especial enviat per la Corona, Andrés Santos, per conèixer detingudament la situació econòmica, processal i moral de tots els membres que formaven part del tribunal. Santos va entrevistar no solament els oficials del Sant Ofici, sinó també autoritats de les Illes Balears, notaris, presoners i tot un ventall de persones que representaven tota la capa social de la població del regne de Mallorca.
L’estudi mostra com la corrupció no sols afectava els càrrecs més importants, sinó que també hi participaren tots els membres i oficials del districte, i, de manera molt especial, els denominats «familiars del Sant Ofici», que es varen convertir en un vertader poder a tenir en compte i en una font d’alteració de la pau social de tot el regne.
Presentació
La presentació del llibre Inquisició i corrupció tindrà lloc el dijous, 30 de juliol, a les 20 hores, a Ca n’Alcover Espai de Cultura (Palma). Hi intervindran l’autor, Antoni Picazo, i el director de la col·lecció, Jordi Maíz.
Data de publicació: 28/07/2020