La Germania a Mallorca i la seva Transcendència

Les jornades es duran a terme els dies 7 i 8 d’octubre a l’edifici Sa Riera, organitzades pel Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i amb el suport del Consell de Mallorca 

Enguany es commemora el 500è aniversari de la Germania (1521-1523), el conflicte social més important de la història de Mallorca. El Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears ha organitzat les jornades La Germania a Mallorca i la seva Transcendència, amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Les jornades es duran a terme els dies 7 i 8 d’octubre de 2021 a l’edifici Sa Riera, amb la participació d’investigadors de la UIB i d’altres universitats, que hi impartiran ponències sobre aspectes com ara els precedents i els fonaments ideològics de la Germania; el context i els esdeveniments d’aquesta revolta; la repressió i els canvis socials i econòmics, i el tractament historiogràfic.

500 anys de Germanies

La Germania (1521-1523) és el conflicte social més important de la història de Mallorca. Les reivindicacions dels revoltats –entre d’altres, posar fi a la corrupció i suprimir l’endeutament crònic de la hisenda del regne, que ofegava la gran majoria de les famílies illenques— coincidien amb les d’altres aixecaments anteriors. Tanmateix, la Germania se’n va diferenciar perquè involucrà la majoria de la població de l’illa, pel seu caràcter virulent i per la repressió despietada de què els mallorquins foren objecte, ja que fou seguida de la imposició de càstigs, execucions i multes importantíssimes. Tot plegat suposà una minva molt important de la població, que no es va recuperar fins més de cinquanta anys després.

En la història de Mallorca, hi ha un abans i un després de la Germania. A conseqüència de la derrota dels estaments populars, es va reforçar el predomini social i econòmic de l’aristocràcia ciutadana, que en l’àrea rural es va fer avinent en la consolidació d’un nou paisatge agrari, basat en les possessions, que en molts d’aspectes va perdurar fins a l’època contemporània.

Tot plegat explica que la Germania es convertís en un tema tractat detingudament pels cronistes del regne i, posteriorment, a partir del segle XIX, en un objecte de debat ideològic i polític. D’aleshores ençà, vindicats pels progressistes i refusats pels conservadors, la Germania i els agermanats aparegueren i desaparegueren, tot depenent dels vaivens sociopolítics, en el nomenclàtor viari urbà, en la nòmina de fills il·lustres, en la premsa, en la literatura i en les arts.

Per assistir a les jornades, us hi podeu inscriure gratuïtament mitjançant aquest formulari

Data de publicació: 08/02/2021