La Fundació PRIMA presenta a la UIB la convocatòria de finançament de projectes de recerca en seguretat agroalimentària i gestió de l'aigua

El senyor Octavi Quintana, director de la Fundació PRIMA, explica els objectius d'aquesta fundació, que agrupa quinze Estats de la conca mediterrània

La Càtedra Santander-UIB d'Innovació i Transferència del Coneixement ha organitzat la presentació de la Fundació PRIMA. El director d'aquesta institució, senyor Octavi Quintana, ha presentat als investigadors de la UIB els objectius de la Fundació i els detalls de la convocatòria de finançament de projectes de R+D+I en les àrees de seguretat agroalimentària i de subministrament de recursos hídric als països de la conca mediterrània. Aquesta convocatòria es farà en el marc del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Què és PRIMA?

Els últims anys, el sector agrícola a la Mediterrània ha sofert una greu manca d'aigua i la disminució del rendiment dels cultius. Actualment, 180 milions de persones a la conca mediterrània es consideren «pobres de l'aigua». La manca d'aigua neta i aliments nutritius té efectes adversos sobre la salut i l'estabilitat de les poblacions.

L’Associació de Recerca i Innovació a l'Àrea Mediterrània (PRIMA) té com a objectiu desenvolupar solucions per a una gestió més sostenible dels sistemes d'aigua i agroalimentació. La iniciativa, que tindrà un termini de deu anys (2018-2028), és parcialment finançada pel programa de recerca i innovació de la Unió Europea Horitzó 2020. Es tracta d’idear nous enfocaments de R+I per millorar la disponibilitat d'aigua i la producció agrícola sostenible en una regió molt colpida pel canvi climàtic, la urbanització i el creixement demogràfic.

L'associació està formada per quinze països: Algèria, Croàcia, Xipre, França, Alemanya, Grècia, Israel, Itàlia, Luxemburg, Malta, Portugal, Eslovènia, Espanya, Tunísia i Turquia. S'espera que aviat s'hi uniran més participants, tant de la UE com de països que no hi pertanyen, com ara Egipte, Jordània, Líban i Marroc.

L'associació es finançarà mitjançant una combinació de fons dels països participants (actualment 274 milions d'euros) i una contribució de 220 milions d'euros de la UE a través d'Horitzó 2020, programa de finançament de recerca i innovació (2014-2020).

Data de publicació: 09/02/2018