La Fiscalia arxiva la denúncia presentada per la UIB pel cas de la desaparició de quatre quadres del seu fons artístic

Segons l’informe, les obres no s'han trobat i es desconeixen les circumstàncies de la seva desaparició 

Al mes d’abril de 2023, els Serveis Jurídics de la Universitat de les Illes Balears varen interposar una denúncia a Fiscalia de les Illes Balears per la desaparició de quatre obres del seu fons artístic. Aquests quadres havien estat cedits a la Universitat l’any 1988 pels artistes Miquel Barceló, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal, en el marc de la campanya «Sa Canova contra Ravenna».

Com a conseqüència de la denúncia, la Fiscalia va instruir la incoació de diligències d’investigació a la Brigada Provincial de Policia Judicial, amb l'objectiu d'obtenir un report sobre el cas. Segons l’informe emès per la Policia Judicial, es confirma que aquelles obres eren propietat de la UIB des de 1989, i es desconeix el moment en què varen desaparèixer.
 
Cal assenyalar que el quadre de Barceló va aparèixer l'any 2023 en una casa de subhastes, i va ser retirat a instàncies de la UIB. La propietària l'havia adquirit a una galeria d'art de Palma que ja no existeix i el propietari de la qual és mort, i aleshores generosament el va donar a la UIB.
 
Segons el que es desprèn de l'informe policial, es desconeix la ubicació actual de les obres de Sicília, Broto i Mariscal. A causa del llarg temps transcorregut des de l'exposició del 1989 i de l'absència de registres del moviment de les obres, la investigació no pot prosseguir. Per això, i tenint en compte l'extinció de l'eventual responsabilitat penal, la manca d'indicis i la prescripció dels fets, la Fiscalia decideix arxivar les diligències ordenades com a resultat de la denúncia presentada per la Universitat.

Notícies relacionades:

Data de publicació: 15/01/2024