La Càtedra de la Mar Iberostar atorga 11 beques a alumnes i joves investigadors

La Càtedra es va crear el 2018 i, a través d'un conveni entre la UIB i la Fundació Iberostar, fomenta la investigació i la formació d'investigadors en l'àmbit del medi marí. 

Per segon any consecutiu, Grup Iberostar finança, amb un programa de beques, projectes de la UIB alineats amb el seu moviment Wave of Change per a la protecció dels oceans i l'impuls d'un model de turisme responsable.

 

La Càtedra de la Mar Iberostar de la Universitat dels Illes Balears ha atorgat per segon any consecutiu 11 beques a alumnes i joves investigadors de la UIB per fomentar la recerca, la conservació i la gestió del medi marí. Són projectes alineats amb el moviment Wave of Change del Grup Iberostar per a la protecció dels oceans i l'impuls d'un model de turisme responsable. L'acte oficial de lliurament s'ha celebrat avui, amb totes les mesures de seguretat i higiene, i ha estat presidit per Glòria Fluxà, vicepresidenta i directora de Sostenibilitat del Grup Iberostar, i pel doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB.

La Càtedra de la Mar Iberostar impulsa, a través d'un conveni entre la UIB i la Fundació Iberostar, projectes de joves investigadors i de doctors que tractin de la situació i protecció de la posidònia oceànica, la pesca sostenible, i l'impacte del plàstic d'un sol ús. Totes aquestes temàtiques estan vinculades a les tres línies d'acció del moviment Wave of Change del Grup Iberostar: millora de la salut costanera, promoció d'un consum responsable de peix, i economia circular. Els guanyadors de les beques de treballs de fi de grau i màster, a més del premi en metàl·lic, tenen l'oportunitat de donar a conèixer el resultat de la seva recerca. Així mateix, els tres estudiants de doctorat i de treballs fi de màster (TFM) fan estades de mobilitat, durant les quals assisteixen a congressos científics relacionats amb el medi marí i les problemàtiques ambientals, en què podran presentar els resultats dels seus estudis.

«Estam fermament convençuts que impulsar projectes i iniciatives en col·laboració amb universitats i institucions acadèmiques ens ajuda a continuar construint un model de turisme responsable, i reafirma el nostre compromís i passió per la cura dels oceans. El 2020 ens ha reforçat la idea que hem d'entendre el turisme de manera que contribueixi a millorar la salut dels ecosistemes», assenyala Glòria Fluxà, vicepresidenta i directora de Sostenibilitat del Grup Iberostar. El grup hoteler ha continuat avançant sense pausa en la seva aposta per un model de turisme responsable, amb la ciència, les polítiques de circularitat i la cura dels oceans. Iberostar treballa conjuntament amb la comunitat científica i el món acadèmic per contribuir a tancar la bretxa existent entre aquests i el sector privat pel que fa a la comprensió dels problemes de l'oceà.

Per part seva, el Rector de la UIB, el doctor Llorenç Huguet, destaca «la indiscutible rellevància dels acords amb empreses com Grup Iberostar, que creuen en la importància de la recerca i el coneixement, i aposten per premiar el futur, que són els nostres estudiants, els joves que hauran de prendre part en la lluita contra el canvi climàtic i afrontar un futur complicat, també, i per descomptat, en l'àmbit del turisme. Apostar pel turisme sostenible i invertir en el futur i en la investigació és, sens dubte, una bona opció».

El comitè de selecció ha estat format pel vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, doctor Jordi Llabrés; el director de la Càtedra Iberostar de la Mar, doctor Guillem Mateu; el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB), Luis Vegas; el gerent de la Fundació Iberostar, Alejandro Borràs; el director de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), doctor Gotzon Basterretxea; el director del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO), doctor Antoni Quetglas, i per la directora del Laboratori d'Investigacions Marines i Agricultura (LIMIA), doctora Elena Pastor.

Detalls dels treballs guanyadors

El jurat ha assenyalat que els treballs presentats en totes les categories destaquen per la qualitat elevada. S’hi han presentat 46 candidatures. Els guanyadors que ha triat el comitè per a la selecció dels ajuts Càtedra de la Mar Iberostar són els següents:

Premis als treballs de fi de grau (TFG), dotats amb 1.500 euros cada un:

  1. Martina Rei Dono: «Avaluació mitjançant biomarcadors de l'impacte de les aigües hipersalines procedents de plantes dessaladores sobre les praderies de posidònia oceànica».
  2. Ismael Mateu Velázquez: «Estudi de la presència de microplásticos a llises (Mugil cephalus) i l'efecte de la ingesta per mitjà de biomarcadors en dorades (Sparus aurata

Ajuts als treballs de fi de màster (TFM), dotats amb 1.500 euros cada un:

  1. Marina Bibiloni Socias: «Desenvolupament d'un nou índex de susceptibilitat a la pesca (ISP): Resultats preliminars per espècies objectiu i accessòries de la pesca de ròssec de les Illes Balears».
  2. Samira Núñez Velázquez: «Potential effects of environmental enrichment on seabass behavior: from group to individual level».
  3. Marta Bauzà Manzanares: «Esponges impregnades amb carbons derivats de les xarxes metal·loorgàniques tipus ZIF-67 i mil-100 per a l'extracció d'hidrocarburs»

Ajuts de mobilitat de doctorat, dotats amb 2.000 euros cada un:

  1. Sebastià Capó Bauçà: «Tesis Exploration of the Rubisco molecular and biochemical capacity on the Mediterranean marine macrophytes. Physiological and ecological Implications under global change».
  2. Antònia Solomando Martí: «Avaluació de la incidència i l'impacte dels plàstics sobre la megafauna del mar balear».
  3. Martina Martorell Barceló: «Variació del comportament circadiari en peixos marins: Avaluació global, efectes relacionats amb el medi ambient i conseqüències ecològiques».

Ajuts a projectes d'investigació, dotats amb 12.000 euros cada un:

  1. Xavier Capó Fiol: «Avaluació de la incidència i l’impacte dels microplàstics sobre espècies pesqueres amb interès comercial».
  2. Susana Fletxa Saura: «STARTER: Avaluació de l'impacte dels emissaris sobre els serveis ecosistèmics proporcionats per les praderies de posidònia oceànica».
  3. Miguel Oliver Rodríguez: «Mètodes (bio)analítics per a l'estudi de la bioaccessibilitat i biodisponibilitat de contaminants orgànics associats a microplàstics a les costes de les illes Balears».

Data de publicació: 24/03/2021