La Càtedra Mário Cesariny de Cultura Portuguesa continuarà amb la promoció de la cultura portuguesa a la UIB

Camões Instituto da Língua e da Cooperação, de Portugal, reconeix i agraeix la tasca de la institució per la cultura del país veïnat

Aquests dies el doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB, ha rebut la visita dels professors de l'àrea de Filologia Gallega i Portuguesa de la UIB doctor Perfecto Cuadrado i doctora Lourdes Pereira, a més de la doctora Filipa Soares, coordinadora de l'ensenyament del portuguès a l'estranger per a Espanya i Andorra a l'Ambaixada de Portugal a Madrid.

Han parlat de la Càtedra Mário Cesariny, creada recentment arran de la signatura d’un conveni entre la Universitat de les Illes Balears i el Camões Instituto da Língua e da Cooperação, de Portugal. En representació del president de l’institut portuguès, la doctora Filipa Soares va transmetre al Rector que la creació d'aquesta Càtedra, la segona a l'Estat espanyol, pretenia reflectir la satisfacció de l’Institut Camões pel treball realitzat a les Illes Balears des de l'àrea de portuguès de la UIB en els àmbits de la docència, la recerca i la divulgació cultural.

El doctor Perfecto Cuadrado, director de la Càtedra, i la doctora Lourdes Pereira, subdirectora, varen agrair la cooperació i la confiança de l’Institut Camões i de la Universitat dels Illes Balears i reiteren el seu compromís de continuar i culminar els projectes de cooperació ja establerts entre les dues institucions, i de seguir ampliant aquesta cooperació amb nous projectes que contribueixin a consolidar les relacions entre Portugal i la UIB.

La Càtedra servirà per recollir i perllongar amb més bones i més àmplies perspectives una intensa activitat que s’ha desenvolupat sense interrupció des de la incorporació de la llengua i cultura portugueses als estudis de la UIB, des dels principis de la institució. Al llarg d'aquests anys, l'àrea ha realitzat, a més de les seves tasques docents i d’investigació, un conjunt d'activitats culturals, com les Jornades de Cultura Portuguesa, trobades culturals a la Universitat, o el Seminari Paraula i Imatge, i ha col·laborat, a més, en d’altres, com el Seminari Literatura i Pecat o les trobades i els seminaris del grup GRINLIBE, activitats que, tot i pensades principalment per als estudiants de la UIB, sempre han estat obertes al públic en general.

La Càtedra Mário Cesariny és també un Centre Avaluador de Portuguès Llengua Estrangera. En aquest sentit, a més de funcionar com a centre examinador, la Càtedra s'encarrega de l'orientació de cursos de portuguès, amb vista a la realització dels exàmens de portuguès en tots els nivells.

Un resultat també visible i important de les activitats de la Càtedra és la seva projecció en la divulgació de les literatures de llengua portuguesa a les illes, perquè s’ha incrementant dia a dia el nombre de lectors d’autors portuguesos i ha crescut la participació d'editors, llibreters i traductors de les illes en aquesta divulgació.

La Càtedra porta el nom d'un dels més importants poetes i artistes plàstics del segle XX, no només a Portugal sinó a tot Europa, que va visitar Mallorca almenys quatre vegades per intervenir en seminaris, trobades informals i recitals de poesia. En paraules del professor Perfecto Cuadrado, director de la Càtedra: «Esperamos que en todas nuestras futuras actividades y concelebraciones consigamos estar a la altura de quien, desde su Navío de Espejos, nos prometió que algún día habría un despertar colectivo jubiloso en el lugar luminoso y cantante donde nacen todos los manantiales.» 

Data de publicació: 20/03/2018