La Casa Museu Llorenç Villalonga i la UIB recorden el poeta Jaume Pomar

El poeta Jaume Pomar va dur a terme una intensa activitat periodística i literària. Entre el 1965 i el 1968, va dirigir la col·lecció de poesia La Sínia, juntament amb Guillem Frontera, i fou un dels principals dinamitzadors de la cultura i la llengua a les Illes. Ha estat un dels estudiosos més destacats de Llorenç Villalonga, de qui va traduir obres a l'espanyol, de la mateixa manera que ho va fer amb Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Maria Llompart. Pomar estudià periodisme, però va acabar treballant en l'Administració, com a bibliotecari i documentalista de la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem. Era membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del PEN català, i fou col·laborador de les revistes Randa, Revista de Catalunya i Lluc i del Diari de Balears.

Entre la seva obra destaquen títols com Tota la ira dels justos (1967), Imatge de la por (1988) i La sínia de les hores (1997), pel que fa a poesia, entre moltes altres. També publicà investigacions (L'aventura de «Nova Palma») (1976), la novel·la Un dia o l'altre acabaré de legionari (1988) i és autor de la biografia de Llorenç Villalonga La raó i el meu dret (1995), entre d'altres obres.

Esdeveniments

Conversa i lectura poètica
Dia: dimecres, 12 de març de 2014
Hora: 19.30 hores
Lloc: sala d'actes de l'edifici Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma

Conversa del doctor Àngel Terron, professor de Química Inorgànica, i el doctor Perfecto Cuadrado, professor de Filologies Gallega i Portuguesa, Universitat de les Illes Balears. Moderador: Biel Mesquida, escriptor.

Lectura poètica a càrrec del doctor Nicolau Dols, professor de Filologia Catalana; la senyora Elisenda Farré, professora de la UIB; i el senyor Sebastià Perelló, escriptor.

A l’acte es farà una donació del llibre d'artista (57 x 40) Mosafat. Set haikus de Jaume Pomar i set dibuixos originals de Cándido Ballester

Exposició: Pomar/Villalonga: biblioteca d'autor
Del 12 de març (inauguració) al 28 de març de 2014 a l'edifici Sa Riera

El poeta Jaume Pomar (Palma, 1943-2013) és reconegut com un dels principals especialistes en Llorenç Villalonga. Des de l’admiració per l’obra i la controvertida figura del novel·lista emprengué el seu estudi, treballant en estret contacte amb Villalonga. És autor de l’acurada biografia La raó i el meu dret i d’altres treballs i estudis villalonguians. Pomar va recopilar amb mètode totes les publicacions existents de i sobre Llorenç Villalonga, i va construir a la seva biblioteca personal un dels fons bibliogràfics més complets que existeixen. 

Aquesta biblioteca villalonguiana s’ha incorporat al fons de la Casa Museu Llorenç Villalonga gràcies a l'adquisició i posterior donació que en féu el senyor Josep Zaforteza. La present exposició vol mostrar la riquesa d’aquesta biblioteca, un conjunt de devers quatre-centes publicacions, entre les quals hi ha obres de Villalonga, traduccions, volums d’estudi i articles. Un dels aspectes més interessants del conjunt són els retalls i papers apareguts entre les planes dels llibres, conservats per Pomar: manuscrits originals i esborranys de cartes de Villalonga, cartes d’altres escriptors i nombroses dedicatòries que donen testimoni de l’estreta relació entre tots dos personatges.

Exposició produïda per la Casa Museu Llorenç Villalonga (Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet - Consell de Mallorca) en col·laboració amb el Vicerectorat de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries (UIB).

Ruta literària: Pomar/Villalonga, camins literaris
Dissabte, 29 de març
Hora: 11 hores
Punt d'inici: plaça Major, Palma

A través d'una ruta literària coneixerem la poesia de Jaume Pomar connectada amb la ciutat: transitarem pels seus espais públics i, com en la bona literatura europea del XX, recalarem en cafès i bars que varen tenir en Pomar un dels més fidels parroquians i actius tertulians. També acompanyarem el record del Pomar biògraf, que ens guiarà per conèixer i comprendre el seu admirat i ben conegut Llorenç Villalonga.

Guiatge: Carlota Oliva
Durada: 2 hores
Inscripció prèvia: 971 88 60 14 / info@fundaciocasamuseu.cat 

Organització

  • Vicerectorat de Cultura, Projecció Social i Seus Universitàries
  • Servei d'Activitats Culturals
  • Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet (Consell de Mallorca)

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 12/03/2014

Data de publicació: 10/03/2014