L’Scratch Day reuneix un centenar de nins i joves a la UIB

L'Escola Politècnica Superior organitza una diada plena de tallers i concursos de reptes el dissabte, 6 de maig, per promoure la programació i la robòtica entre els nins i joves de 7 a 16 anys.

Belén Palop impartirà el taller «Pensament computacional a l’aula de Matemàtiques» per a docents de Matemàtiques de primària i secundària. 

L’Scratch Day aplegarà un centenar de nins i joves de 7 a 16 anys al campus de la Universitat de les Illes Balears el dissabte, 6 de maig. Durant tot el matí, els assistents participaran en els tallers d’introducció a la programació i a la robòtica, així com a competicions i reptes basats en Scratch, un llenguatge de programació basat en blocs gràfics especialment adequat per a infants i desenvolupat per l’MIT (Estats Units), i Python, llenguatge d’alt nivell adequat per a la introducció a la programació tradicional basada en text.

L’Scratch Day inclou quatre tallers pensats perquè qualsevol infant, amb experiència o sense, pugui avançar en el món de la computació, la programació i la robòtica.

  • Taller d’introducció a l’Scratch. Per a nins i joves sense experiència prèvia en Scratch que vulguin fer les primeres passes en el món de la programació.
  • Taller de Scratch creatiu. Per a nins i joves amb coneixements bàsics de Scratch que vulguin descobrir com la programació pot ser una eina ideal per plasmar la seva creativitat.
  • Taller d’iniciació a Python. Per a nins i joves amb coneixements avançats en Scratch (o altres sistemes similars) que es vulguin introduir en un llenguatge de programació tradicional.
  • Taller de Lego Spike. Per a nins i joves que vulguin fer les primeres passes en el món de la robòtica.

Com a activitat per als qui ja tenen una certa experiència en la programació, l’Scratch Day inclou concursos de reptes relacionats amb la programació en Scratch, dels quals els participants hauran de trobar solucions.

  • Concurs de nivell inicial: resolució de diversos reptes curts que hauran de resoldre’s mitjançant projectes en Scratch.
  • Concurs de nivell mitjà i avançat: amb una mecànica similar a la del concurs de nivell inicial, però de més magnitud i dificultat. Consisteix a solucionar un o dos reptes complexos de nivells diferents.

Lliurament de premis

El lliurament de premis per als qui hagin superat més bé les proves dels concursos, així com altres sorpreses per als participants en els tallers, es farà el dissabte a les 14 hores a la sala d'actes de l'edifici Anselm Turmeda.

L’Scratch Day forma part del programa MEET-EPS, de col·laboració entre l’Escola Politècnica Superior i empreses i institucions, que amb el seu suport financen aquestes activitats.

Taller sobre pensament computacional per a docents de Matemàtiques

Coincidint amb l’Scratch Day, l’Escola Politècnica Superior ha organitzat el taller «Pensament computacional a l’aula de Matemàtiques» que impartirà Belén Palop, professora de la Universitat de Valladolid. Serà el dissabte, 6 de maig, a les 10 hores, a l’edifici Anselm Turmeda del campus universitari.

Aquesta activitat està dirigida als docents de Matemàtiques de primària i secundària. A manera de taller pràctic, es mostraran diverses propostes concretes que poden entrar a l'aula de Matemàtiques de primària i secundària per treballar les diferents dimensions del pensament computacional amb els sentits que el nou currículum ha introduït a les assignatures de Matemàtiques.

Inscripció prèvia

Per participar en les activitats de l’Scratch Day és necessari haver-s’hi inscrit prèviament a través dels formularis del web <https://eps.uib.cat/scratch-day-2023/>. També és necessari inscriure’s per assistir al taller sobre pensament computacional per a docents de Matemàtiques. Ho podeu fer a través d’aquest formulari. 

Data de l'esdeveniment: 06/05/2023

Data de publicació: 03/05/2023