L'Observatori Social de les Illes Balears constata que l'efecte de la pandèmia ha castigat més les dones

El Consell de Mallorca i l'OSIB han presentat l'informe «L'impacte de la COVID-19 en la vida de les dones de Mallorca» 

L'Observatori Social de les Illes Balears (OSIB), dirigit per la sociòloga i professora de la UIB, Maria Antònia Carbonero; la consellera de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez, i la directora insular d’Igualtat, Rosa Cursach, han presentat l’informe de l’OSIB «L'impacte de la COVID-19 en la vida de les dones de Mallorca».

L’informe constata que la crisi ha estat més dura per a les dones en gairebé tots els àmbits de la vida: laboral, econòmic, familiar, emocional i social, i que la precarització laboral que pateixen també s'ha agreujat amb la pandèmia. Segons l’estudi, les dones han assumit més per mor que són les qui s'han encarregat majoritàriament de l'increment de responsabilitats durant la crisi en la cura de persones, les feines de la llar, l'atenció social i sanitària, i la neteja. Així mateix, són més presents que els homes en els sectors més castigats, com l'hostaleria i la restauració.

L'informe també constata la vulnerabilitat de les víctimes de violència masclista, que ha augmentat durant la pandèmia i ha fet necessari que les institucions ampliïn els recursos i creïn serveis fins ara inexistents.

La directora de l'Observatori i professora de la UIB, Maria Antònia Carbonero, ha explicat que feren l'estudi entre els mesos de juliol i octubre, i que hi participaren prop de 2.200 dones d'entre 30 i 60 anys, la majoria de les quals tenien estudis universitaris o secundaris no obligatoris. Carbonero ha assenyalat que un 36 per cent de les dones que han contestat l’enquesta feien teletreball i un 10 per cent estava en un ERTO. 

Data de publicació: 15/01/2021