Helena Maleno Garzón, fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, periodista, activista, investigadora, documentalista i escriptora especialitzada en moviments migratoris i en la lluita contra la tracta de persones, està establerta a Tànger, al Marroc, des d'on denuncia les violacions de drets humans a la frontera sud espanyola i desenvolupa una important i necessària labor de suport i apoderament de les comunitats migrants subsaharianes durant el procés migratori. A les seves xarxes socials avisa diàriament de les barques a la deriva i els salts de la tanca que es produeixen, en coordina el rescat i vetlla per la garantia dels drets fonamentals. Actualment, treballa per a Women's Link Worldwide en diferents informes on implementa la perspectiva de gènere a l'anàlisi del procés migratori, realitza recerques al terreny a Nigèria, Colòmbia, Alemanya, Dinamarca, França, el Marroc i Espanya, i també treballa com a consultora per a la Defensoria del Poble a Espanya. Imparteix formacions per al Consell General del Poder Judicial, la Unió Progressista de Fiscals, administracions públiques estatals i municipals, universitats i organitzacions socials d'àmbit nacional i internacional. El 2015 el seu col·lectiu, Caminando Fronteras, va estrenar el documental Tarajal: Transformar el dolor en justícia, del qual és guionista i entrevistadora. El metratge relata els fets esdevinguts en la polèmica tragèdia a la platja espanyola de Tarajal a través de la perspectiva de les famílies de les víctimes, que s'organitzen en un procés inèdit a l'Àfrica subsahariana per exigir responsabilitats als Estats europeus i aconseguir justícia.
A més, Helena Maleno ha obtingut els premis de Drets Humans 2014 de la Unió Progressista de Fiscals, del Consell General de l'Advocacia Espanyola (2015) i les distincions per la Defensa dels Drets de les Dones Migrants de l'Instituto Andaluz de la Mujer (2016) i per la Defensa dels Drets de les Dones Víctimes de Tracta de la Fundación Amaranta (2017). Sense oblidar que va fer una xerrada TedX: El grito que abate los muros: https://www.youtube.com/watch?v=yzyp9fgpfkm
La seva labor de crítica i de denúncia de les polítiques migratòries entre la Unió Europea i els governs africans ha estat resposta amb amenaces des del seu inici. L'activista sofreix des de fa anys persecucions i agressions que tenen com a objectiu que deixi la feina que fa a través de la seva organització i que han posat en perill la seva pròpia vida. Recentment, l'agost de 2017, les amenaces d'agressió per xarxes socials han empitjorat, fet que ha portat Caminando Fronteras a impulsar la campanya #DefenderAQuienDefiende, a la qual ja s'han adherit més de 500 organitzacions i entitats nacionals i internacionals de gran prestigi, que al seu torn varen emetre un comunicat per exigir als Estats que s’aclarissin les responsabilitats polítiques i garantissin la seguretat de l'activista. Per tot això, i en el marc de la seva visita al campus universitari, l’OCDS fa pública la seva adhesió a la campanya #DefenderAQuienDefiende.
Data de publicació: 05/10/2017