La UIB participa en l'elaboració d'aquest eina, que reuneix 150 indicadors ecològics, socials i econòmics per millorar la gestió i assegurar la correcta conservació de la mar balear
Els principals centres d'investigació marina, entre els quals hi ha la Universitat de les Illes Balears i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (CSIC-UIB), a més del Govern de les Illes Balears i la Fundació Marilles, han fet pública la versió 2021 de l'Informe Mar Balear. Una eina que posa a disposició del públic la millor informació disponible i actualitzada sobre l'estat de la mar balear.
El primer Informe Mar Balear es va publicar el març de l'any 2020. En la versió d’enguany, hi han actualitzat la meitat dels indicadors de l'any passat i hi inclouen cinquanta indicadors nous, com coralls de profunditat, salinitat, mol·luscs protegits, dessalinitzadores i depuradores, entre d'altres. L'Informe Mar Balear reuneix fonamentalment indicadors ecològics, com, per exemple, l'estat de les poblacions de peixos o d'espècies en perill. Però també inclou indicadors econòmics i socials importants, com el nivell d'inversió en àrees marines protegides, els llocs de treball generats en sectors relacionats amb l'economia blava o la pressió humana sobre les illes.
L'impacte de la COVID-19 durant l'any 2020 queda clarament reflectit en els indicadors relacionats amb pressions, com, per exemple, el transport marítim, el renou submarí, l'ús de platges o l'índex de pressió humana. No obstant això, encara és aviat per determinar si ha tingut impacte significatiu sobre algunes espècies o hàbitats.
El consell assessor de l'Informe Mar Balear està format per les institucions següents: Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO), Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Fundació Marilles, Govern de les Illes Balears (GOIB), Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC), Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME), Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i Universitat de les Illes Balears (UIB).
A més de les aportacions de totes les institucions, l'IMB ha tingut el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur, i està obert a altres fonts de finançament.
Font: Fundació Marilles
Documents relacionats
- Dossier (CAT) (398 KB)
- Dosier (ES) (411 KB)
- Nota de premsa (CAT) (420 KB)
- Nota de prensa (ES) (415 KB)
Data de publicació: 21/04/2021