L’IMEDEA, la Fundació General CSIC i IBEROSTAR investigaran el genoma de la Posidònia per protegir-la

La seqüenciació completa del genoma de la Posidonia oceanica ajudarà a conèixer amb detall aquesta alga i a millorar-ne la gestió i conservació de les a poblacions a la Mediterrània.

L'IMEDEA té el finançament del Grup Iberostar i la col·laboració de la Fundació General CSIC per dut a terme aquest ambiciós projecte.

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), la Fundació General CSIC i el Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, presenten el projecte PosiGenome, que té com a propòsit estudiar i desgranar el genoma complet de la Posidonia oceanica, l'espècie emblemàtica dels ecosistemes costaners mediterranis. L'estudi pretén seqüenciar el genoma d'aquesta planta fanerògama mitjançant l'aplicació de tecnologies de seqüenciació modernes, amb l'objectiu d'aconseguir més protecció i conservació de l'espècie.

PosiGenome vol posar les bases de la genòmica de la Posidonia oceanica i facilitar, d'aquesta manera, la realització de futurs estudis genètics de manera similar als avenços genètics obtinguts per al projecte genoma humà. En concret, es construirà un genoma de referència d'alta qualitat i precisió que permeti identificar, anotar i estudiar els gens i altres elements funcionals involucrats en diferents mecanismes bàsics de la biologia de la planta. Així, se n'entendran més bé els processos de germinació, floració, fotosíntesi, divisió cel·lular, elongació de la paret cel·lular, ramificació i adaptació al medi marí. Així mateix, amb l'estudi de la seva genètica, aquesta recerca permetrà analitzar i comparar íntegrament la variabilitat genètica de les praderies de la Mediterrània aportant, a més, coneixements nous sobre la seva història evolutiva.

Aquesta iniciativa és vital per identificar si existeixen poblacions de Posidonia oceanica més resistents que unes altres, quines són les més vulnerables i per entendre com reaccionen les diferents variants davant unes condicions mediambientals determinades. Tot això permetrà implementar plans de conservació específics per a cada zona, així com regenerar les prades mitjançant la selecció genètica de llavors amb característiques més específiques per a cada regió mediterrània.

El paper de la Posidonia en les nostres aigües

La Posidonia oceanica exerceix un paper fonamental com a generadora d'hàbitats a la Mediterrània. La seva presència afecta la producció d'oxigen, és fixadora neta de carboni, influeix en la dinàmica sedimentària i proporciona refugi a nombrosos organismes vitals per preservar la salut marina.

Determinar-ne el genoma té implicacions per abordar qüestions fonamentals en el camp de la biologia comparativa, la genètica i la conservació de la biodiversitat. Els resultats de la recerca seran com el «llibre d'instruccions» moleculars que definirà la forma de l'organisme perquè funcioni i es reprodueixi. La seva descodificació obre literalment tot un món de possibilitats per entendre la seva biologia i analitzar els factors que en determinen la supervivència.

Fins al moment, els estudis genètics realitzats en aquest organisme han estat molt limitats a causa de l'absència d'un genoma de referència com el que es pretén estudiar. La urgència d'aquest estudi és, avui en dia, més notòria a causa del canvi climàtic i altres impactes que provenen d'activitats relacionades amb l'acció humana, que afecten la qualitat de vida dels organismes marins i la salut de les nostres costes.

Detalls científics i calendari de la recerca

L'objectiu de PosiGenome és assemblar la seqüència contínua de cada un dels 20 cromosomes que posseeix Posidonia oceanica amb la finalitat de fomentar un canvi de paradigma en la quantitat, qualitat i magnitud dels estudis genètics aplicats al seu maneig i conservació.

Després de la presentació oficial del projecte, al novembre de 2021, l'equip investigador recollirà mostres de la planta a les costes balears. A partir d'aleshores, començarà a fer recerca, que durarà fins al 2024. Tot el procés anirà acompanyat de la realització de tallers experimentals per a escoles que explicaran la història de la posidònia i que contribuiran a la divulgació de coneixement sobre aquesta espècie clau per a la salut dels ecosistemes mediterranis.

Parts implicades en el projecte

La recerca està liderada per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), que és un institut conjunt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). Les seves principals àrees de recerca són la biodiversitat, conservació, genètica, ecologia, recursos marins, canvi climàtic i oceanografia, especialment en praderies de Posidonia oceanica. El projecte està liderat pel doctor Joan Pons (*IMEDEA) i hi participen Jorge Terrados, del mateix institut, Laura Botigué, del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) de Barcelona, i Hugo de Boer, de la Universitat d'Oslo (UiO).

Per part seva, Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, hi participarà com a col·laborador i aportarà finançament per desenvolupar el projecte en l'àmbit local, nacional i internacional. Iberostar, amb el seu moviment Wave of Change, treballa des de 2017 per abordar els grans desafiaments que afronten els oceans, emprant els punts forts del sector públic i privat per idear solucions. El 2020, l'empresa va assolir l’objectiu de no utilitzar gens de plàstic d'un sol a cap dels seus hotels ni operacions globals. Ara han expandit aquest objectiu i treballen envers una economia circular amb una Agenda 2030 ambiciosa: ser lliures de residus (destinats a un abocador) per a 2025, neutres en emissions de carboni en 2030, consumir el 100% de peixos i mariscos de fonts responsables el 2025 i invertir en la salut dels ecosistemes en les destinacions on operen, i que hagin millorat el 2030. A aquest efecte, treballen per detectar, protegir i recuperar les coses, prades marines, esculls de coral, manglars i altres ecosistemes tant a Europa com a Amèrica. Per a Grup Iberostar, PosiGenome es convertirà en el primer gran projecte de protecció de les costes mediterrànies.

La Fundació General CSIC és una entitat privada sense ànim de lucre creada per iniciativa institucional conjunta del Consell Superior de Recerques Científiques i dels seus patrons fundacionals. El seu propòsit és promoure la col·laboració publicoprivada en l'entorn de la recerca científica, la innovació i la posada en valor del coneixement. A través de la participació en projectes com PosiGenome, la Fundació materialitza el seu compromís amb la recerca d'excel·lència realitzada en el CSIC i contribueix a amplificar el seu impacte social i econòmic. Així mateix, compleix un dels seus objectius més prioritaris: articular finançament privat per desenvolupar projectes científics que donin resposta als grans reptes de la nostra època; en aquest cas, a la preservació del patrimoni natural i a la biodiversitat.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Data de publicació: Mon Nov 15 14:12:00 CET 2021