El taller Unresolved Issues in Mediterranean Sea Level Research es durà a terme a Cas Jai del 30 de maig a l'1 de juny
Atenció als mitjans
Dia: dilluns, 30 de maig de 2011
Hora: 11 hores
Lloc: sala d'actes, Cas Jai,
campus universitari, Palma
L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) reunirà una cinquantena d'experts oceanogràfics i físics europeus al campus universitari per analitzar les qüestions no resoltes en l'estudi del nivell de la mar Mediterrània. Els investigadors participaran del 30 de maig a l'1 de juny a la trobada Unresolved Issues in Mediterranean Sea Level Research.
Les sessions de treball, que tindran lloc a l'edifici Cas Jai de la UIB, han estat organitzades amb l'objectiu de crear un fòrum de discussió sobre la recerca científica dels canvis en el nivell de la mar a la regió mediterrània, en el qual els experts de diferents camps relacionats puguin participar activament. L'agenda de debat se centrarà en les mancances en l'adquisició, la generació i el tractament de dades, el monitoratge de les zones costaneres i de l'oceà obert, la millora del modelatge numèric de la mar Mediterrània, i la possibilitat de fer projeccions per al segle XXI.
La pretensió principal de la trobada, finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Direcció General de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Govern de les Illes Balears i la UIB, és identificar i explorar els aspectes més rellevants que requereixen la majoria dels esforços específics de la comunitat científica en la recerca del nivell de la mar Mediterrània.
Per assolir aquests objectius, el taller s'ha estructurat en quatre sessions, que se centren en aspectes generals: monitoratge costaner del nivell de la mar; canvis del nivell de la mar a escales de mil·lennis, segles i dècades; models climàtics i reproducció de la variabilitat del nivell de la mar Mediterrània; i models de predicció futura per al nivell de la mar Mediterrània. Cada sessió constarà d'algunes presentacions orals seguides d'un temps de debat en què els experts tractar els aspectes més rellevants.
Comitè científic
El personal del Departament d'Ecologia i Recursos Marins de l'IMEDEA, un organisme mixt de recerca entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la UIB, involucrat en els estudis sobre el nivell de la mar i en l'organització del taller Unresolved Issues in Mediterranean Sea Level Research, inclou el doctor Damià Gomis, el doctor Gabriel Jordà, la doctora Marta Marcos, el doctor Francesc M. Calafat i els estudiants de doctorat Adrián Martínez i Josep Llasses. El grup acumula una experiència en aquesta temàtica que es reflecteix en més de 25 publicacions internacionals durant els darrers cinc anys i que ha estat reconeguda en diferents fòrums i conferències.
El desenvolupament d'aquesta línia de recerca per part del grup els darrers anys s'ha traduït en contactes i col·laboracions internacionals amb els principals centres experts europeus. És destacable l'estreta col·laboració amb el National Oceanography Centre de Southampton (Regne Unit), així com amb grups dedicats al modelatge regional, com l'Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (Bolonya), Météo-France i LEGOS (Tolosa).
En l'actualitat, el grup coordina i desenvolupa dos importants projectes de recerca sobre el nivell de la mar. D'una banda, el VANIMEDAT2, que es dedica a la generació d'escenaris marins per al segle XXI a la Mediterrània, finançat pel Pla nacional d'investigació i desenvolupament del Ministeri de Ciència i Innovació. D'altra banda, el projecte ESCENARIO, dedicat al desenvolupament, validació i aplicació de models oceanogràfics, finançat per l'Agència Espanyola de Meteorologia, a més d'altres projectes relacionats.
La creixent demanda de la societat de prediccions climàtiques per a escenaris futurs posa de manifest no sols la nostra necessitat de coneixement, sinó també les llacunes existents relatives als protocols comuns de mesurament de dades per part de la comunitat científica i la dispersió de resultats. Per això, aquestes trobades de treball són vitals per a la definició clara de les incerteses en les investigacions oceanogràfiques i sobre el canvi climàtic.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 30/05/2011
Data de publicació: 27/05/2011