Els cinquanta-cinc socis participants a EuroSea compartiran les seves bases de dades amb l'objectiu d'augmentar el coneixement dels oceans i afavorir-ne un ús sostenible
L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (un centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears) participa en el projecte EuroSea, que persegueix millorar l'observació marina de les costes d'Europa. Un consorci internacional, format per cinquanta-cinc socis, compartirà les seves bases de dades per crear un sistema d'observació oceànica que puguin utilitzar tant els investigadors com el sector de la pesca, el de l'aqüicultura, el de la protecció costanera, la generació d'energia i el públic general.
En la conferència inaugural, que ha tingut lloc aquest mes de desembre en el Royal Belgium Institute for Natural Science (Bèlgica), el coordinador del projecte, Toste Tanhua, del Centre GEOMAR Helmholtz de recerca oceànica, assenyalava: «L'objectiu del projecte és combinar millor les capacitats existents en el sistema europeu d'observació marina, per omplir els buits existents i fer que les dades i informació resultants estiguin disponibles per als usuaris més fàcilment».
A més de millorar els mesuraments oceànics directes (o in situ), EuroSea se centra en la qualitat i usabilitat de les dades col·lectives, i en els sistemes que utilitzen les dades per als serveis de pronòstic operatiu. «A aquest efecte, treballam en estreta col·laboració amb les bases de dades i infraestructures marines existents i el projecte Blue-Cloud de la UE per millorar les capacitats en aquestes àrees i facilitar l'intercanvi eficient de dades», subratlla el coordinador del projecte. Les dades oceàniques han de complir l'estàndard FAIR (localitzable, accessible, interoperable, reutilitzable). «Desafortunadament, aquest no és sempre el cas», diu Tanhua.
«L'objectiu del nostre equip de treball en el projecte consisteix a contribuir a millorar el disseny de l'observació dels oceans amb una visió integrada i multidisciplinària, posant el focus en les mars europees (oceà Atlàntic i mar Mediterrània) i abastant un rang ampli d'escales espacials i temporals incloent el clima», apunta la investigadora del CSIC, Ananda Pascual, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, i lidera el Work Package 2.
«Intentar que l'oceanografia serveixi per assessorar i donar suport a sectors com l'aqüicultura i la pesca, aquest és el nostre propòsit. En particular, tractarem de pronosticar esdeveniments marins extrems, com una elevada temperatura o la falta d'oxigen en l'aigua, de manera que puguem avisar amb suficient antelació aquests sectors perquè aquest tipus d'incidents no provoquin danys importants a la seva activitat econòmica», indica Javier Ruiz, científic del CSIC en l'Institut de Ciències Marines d'Andalusia.
El consorci està format per institucions científiques i socis privats de tretze països europeus, el Brasil i el Canadà. A més, donen suport al projecte l'Organització Meteorològica Mundial, la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Junta Marina Europea i la part europea del Sistema Mundial d'Observació dels Oceans (EuroGOOS). També contribueixen a EuroSea socis involucrats en el desenvolupament de tecnologies i serveis d'observació de l'oceà.
Font: CSIC.
Data de publicació: 19/12/2019