L'IMEDEA (CSIC-UIB) investiga l'impacte d’una alga invasora en aigües de Cabrera

L’IMEDEA (CSIC-UIB) emprèn una campanya a l’arxipèlag, amb la col·laboració del grup de recerca SRV, per estudiar els efectes de l’Halimeda incrassata sobre els ecosistemes marins i la seva possible erradicació

Un equip d’investigadors de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) comença, el 30 d’agost, una campanya al Parc Nacional Maritimoterrestre de l'arxipèlag de Cabrera per fer-hi un seguiment de l'alga invasora tropical Halimeda incrassata.

Durant deu dies, l’equip liderat per la doctora Fiona Tomàs Nash recollirà mostres i farà seguiments de l'estat de la invasió d'aquesta alga tropical amb l'objectiu d'analitzar quin és l’impacte d'aquesta espècie en els ecosistemes marins i fer estudis d'erradicació posteriors.

El grup de recerca en Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la Universitat de les Illes Balears complementarà el treball realitzant mapatges d'aquesta espècie mitjançant robots submarins.

Així mateix, TrueWorld, una organització dedicada a la divulgació científica per accelerar l'acció climàtica a nivell global, donarà suport a la campanya amb el seu vaixell elèctric solar Stenella. Aquesta embarcació és una estació marítima itinerant que disposa de sensors i instal·lacions per monitorar l'estat de la biodiversitat marítima en temps real de les Illes Balears.

Projecte INVAHLI

Halimeda incrassata és una alga invasora que s'ha detectat en aigües de Mallorca. Colonitza els fons arenosos i modifica l'hàbitat d'algunes espècies comercials importants, així com les prades marines que són molt valorades per les seves aportacions com a hàbitats de cria i perquè proporcionen aigües clares i protecció costanera.

Per solucionar aquest problema es necessiten dades sòlides de la presència d'aquesta espècie invasora que en permetin la detecció precoç i l'erradicació, així com el monitoratge a través del temps i l'espai.

La campanya de l’IMEDEA (CSIC-UIB) s'emmarca en el projecte INVAHLI que finança la Fundación Biodiversidad (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic). Aquest projecte, dirigit per la doctora Fiona Tomàs Nash, té com a meta analitzar els efectes de l'alga invasora sobre els ecosistemes marins i estudiar les millors solucions per a aquest gran problema.

Podeu seguir la campanya a Twitter i Instagram mitjançant el compte @TomasNashLab.

Font: Delegació del CSIC a les Illes Balears

Data de publicació: 30/08/2021