El projecte instal·larà càmeres en un hotel del grup hoteler mallorquí del nord de l'illa per analitzar els efectes de l'escalfament global i fenòmens costaners derivats del canvi climàtic
L’IMEDEA (CSIC-UIB) i el Grup Iberostar presenten el projecte Hotels-Observatori, una iniciativa que analitzarà, per primera vegada, els efectes del canvi climàtic en la dinàmica de les platges del nord de Mallorca. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és generar coneixement científic i eines d'anàlisis per avaluar els riscos i els impactes del canvi climàtic, com són les inundacions o els processos erosius de la costa i, així, proposar-hi accions de mitigació.
A partir de la seva posada en marxa, prevista per a la setmana del 27 de setembre, es comprendran els processos físics que afecten la morfodinàmica de la Platja de Muro i els canvis que hi hagi en aquest litoral. Més concretament, l'efecte que produeixen les variacions del nivell de la mar i l'onatge a la platja, anticipant la rellevància d'aquestes variables en escenaris de canvi climàtic.
A aquest efecte, l'observatori s'instal·larà a l'hotel Iberostar Alcúdia Park, situat al nord de l'illa, que es convertirà en un centre participatiu de conscienciació dels canvis que es produeixen en el medi ambient costaner.
Així, les accions que es posaran en marxa com a part d'aquesta iniciativa seran les següents:
- Creació d'un observatori del canvi climàtic per veure la incidència de l'augment de nivell de la mar, dels temporals i les ones a la primera línia de costa.
- Instal·lació de tres cambres a l'hotel Iberostar Alcúdia Park per mesurar l'evolució de l'estat de la platja davant els efectes derivats del canvi climàtic. S'utilitzaran imatges obtingudes mitjançant videomonitoratge amb informació de sensors instal·lats i registres de mareògrafs. Aquesta informació serà visible en temps real.
- Monitoratge de l'onatge en aigües succintes mitjançant diferents sensors acústics i de pressió desenvolupats de manera experimental.
- Mostreig de sediments a diferents cotes i profunditats de la platja per indicar el calibre del sediment típic de la platja i la seva variació temporal.
- Delimitació de la línia de costa i establiment d’aquesta mesura base per fer un seguiment de com evoluciona. L'anàlisi de les imatges de les cambres permetrà delimitar la línia de costa i els canvis, mesurar l'onatge i inferir la batimetria de la zona més superficial.
- Observacions meteorològiques in situ que proporcionaran mesures de pressió atmosfèrica, vent, temperatura i precipitació en temps real i alta resolució temporal.
- Presa de decisions i un pla d'acció per protegir les nostres costes.
Participació activa dels ciutadans
Un altre eix fonamental per a l’IMEDEA i Iberostar és la participació ciutadana, tant pel paper dels voluntaris en la recopilació de dades com per la divulgació dels resultats a la ciutadania i clients dels hotels. Així, es potenciaran les accions de conscienciació social respecte als canvis mediambientals, especialment els que es deriven de l'escalfament global i que posen en relleu la fragilitat dels sistemes naturals.
Aquest projecte està emmarcat en el full de ruta del Grup Iberostar per tenir cura, protegir i restaurar la salut de les costes on la companyia té hotels, tal com va presentar el mes de juny durant la Conferència sobre els Oceans de les Nacions Unides. Aquesta iniciativa forma part d'una de les cinc línies d'acció que responen al compliment de la seva Agenda 2030, la clau de la qual és la millora de la biodiversitat i la salut dels ecosistemes costaners i marins.
Font: IMEDEA (CSIC-UIB)
Data de publicació: 06/09/2022