L'IMEDEA (CSIC-UIB) i el CES treballen per avaluar la sostenibilitat costanera

Els investigadors han implementat un sistema de 54 indicadors mediambientals, econòmics i socials que s'està aplicant en un estudi pilot a Menorca

L'estudi s'ha presentat a les Jornades sobre sostenibilitat i bones pràctiques ambientals a Maó

Un equip d'experts ha desenvolupat un sistema d'indicadors, que consta de 54 indicadors mediambientals, socials i econòmics, que permeten determinar l'estat en què es troballa zona costanera en un marc de sostenibilitat. El sistema és el resultat de la col·laboració de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears) i el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears. L'estudi, que ha estat publicat a la revista Marine Policy, s'ha presentat a les Jornades sobre Sostenibilitat i Bones Pràctiques Ambientals que s'han duit a terme a Maó.

Aquest projecte de recerca multidisciplinària, dirigit per investigadors de l'IMEDEA, cerca avançar cap a una gestió integrada de la zona costanera centrada en el coneixement i els avenços científics. Aquest projecte, possible gràcies als nous sistemes tecnològics d'observació, ha donat com a resultat una proposta metodològica d'indicadors de sostenibilitat per a la gestió integrada de la zona costanera de les Illes Balears, basats en el coneixement científic.

Actualment, el sistema d'indicadors s'aplica en un estudi pilot a Menorca gràcies a la col·laboració de l'IMEDEA (CSIC-UIB), el Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears, l'Observatori Socioambiental de Menorca i l'Institut d'Estadística de les Illes Balears.

«El nostre projecte ha tingut molt bona acollida. De fet, el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears va publicar el resultat en forma de dictamen, donant-li així un valor més gran, ja que representa una preocupació per la millora mediambiental a les Illes Balears», destaca Joaquim Tintoré, director del Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears i investigador de l'IMEDEA (CSIC-UIB).

Els autors de l'article, Amy Diedrich, també investigadora del Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears, Ferran Navinés, investigador del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, i Tintoré expliquen l'objectiu del projecte: «La ciència és un element clau per assolir l'equilibri entre medi ambient, economia i societat. Aquest sistema d'indicadors, capaç de caracteritzar la situació actual i traçar el camí d'un futur sostenible, podria ser un element essencial d'una nova forma de gestió del litoral balear».

L'estudi publicat destaca que és necessari arriba a una sèrie de compromisos per assolir l'objectiu de generar un sistema d'indicadors científicament viable, que pugui ser aplicat a l'àmbit local, però també a escala internacional.

Documents relacionats

Data de publicació: 29/10/2010