L'IFISC presenta els resultats del projecte EUNOIA

EUNOIA és un projecte europeu liderat des de les Balears que estudia l’aplicació de dades massives Big Data per a la planificació de la mobilitat a les ciutats 

 

Dia: dimarts, 11 de novembre de 2014.
Hora: de les 16 a les 19.30 hores
Lloc: Centro de Innovación del BBVA. Plaça Santa Bárbara, 2. Madrid. 

El Centro de Innovación del BBVA a Madrid acull l’acte «Big data, urban models and transport Planning: the EUNOIA project», on es presentaran els resultats del projecte EUNOIA, iniciat ara fa dos anys. Es tracta d’un projecte finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea, que ha liderat des de les Balears un equip d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC (centre mixt de la UIB i el CSIC).

La presentació seguirà un format de taller de feina i es dirigeix a gestors públics, professionals de la planificació urbana i del sector del transport, així com a professionals de la indústria i de l’àmbit acadèmic. La jornada es podrà seguir en vídeo des de <www.centrodeinnovacionbbva.com> o presencialment enviant una sol·licitud d’inscripció a <eunoia-event@nommon.es>.

El projecte EUNOIA té com a objectiu aprofitar les oportunitats que ofereixen les dades massives per desenvolupar nous models de simulació de transport i eines de software que facilitin el disseny i l’avaluació de polítiques de mobilitat urbana de les ciutats de Barcelona, Londres i Zuric. A l’acte del dimarts 11 de novembre s’explicarà com s’han fet servir les dades dels telèfons mòbils, les targetes intel·ligents o les xarxes socials d’Internet per caracteritzar els patrons de mobilitat urbana. Es presentaran els resultats teòrics del projecte i la integració d’aquests en les simulacions de transport a gran escala, i s’explicarà com aquestes noves dades, i aquests models i eines han servit per abordar qüestions rellevants relacionades amb la mobilitat de les tres ciutats estudiades.

EUNOIA és un projecte d’investigació finançat pel Setè Programa Marc de la Unió Europea. Va començar el 2012 i té una durada de dos anys. L’estudi s’ha centrat en les ciutats de Barcelona, Zuric i Londres (http://www.eunoia-project.eu). La coordinació d’EUNOIA és a càrrec de l’IFISC, i compta amb la participació de Nommon, CASA (University College London), CEA (París), ETH (Zuric), Telefónica, BBVA i els ajuntaments de Barcelona i Zuric, a més de la London Transport Authority.

Una gran quantitat de dades

Per elaborar l’estudi s’han recollit dades de totes les ciutats que hi participen combinant fonts tradicionals, com les enquestes de població, amb les procedents de les noves tecnologies.

Per oferir una idea global com es manegen les dades en un projecte d’aquestes característiques, basta explicar que s’han recollit quinze gigues al dia de tweets, que suposen prop de tres mil milions de tweets en un any (dels quals n’hi ha un 10 per cent de geolocalitzats). D’aquest 10 per cent se seleccionen els usuaris amb tweets geolocalitzats en aquestes ciutats i se segueix la seva activitat, descarregant també la xarxa de seguidors i es fa el seguiment d’aquests. En total per al projecte EUNOIA, només de Twitter, s’han recollit 11 terabytes de dades (1 terabyte són 1.000 gigues). Però, a més, s’han recollit dades procedents de la telefonia mòbil (Telefónica), de les targetes de crèdit (BBVA), de l’ús de les xarxes de metro, autobús, taxi i bicicleta (Bicing), que se sumaran a les procedents de les enquestes de població.

L’IFISC, on es dipositen totes les dades, pot manejar aquesta informació, ja que disposa de Nuredduna, clúster de computació d'alta productivitat (High Throughput Computing Cluster). Actualment, Nuredduna té dues parts: una de local, amb 576 nuclis computacionals, i una altra, en xarxa, dins la European Grid Infraestructure (EGI), amb 451.000 cores i 286 petabytes (PB) de dades.

L’IFISC, com a coordinador, ha allotjat tota la base de dades i s’ha encarregat de la distribució de dades als investigadors del projecte i d’una part important de l’anàlisi d’aquestes.

Ciutats intel·ligents i dades massives

L’ONU calcula que l’any 2050 el 70 per cent de la població viurà a les ciutats. Esdevé un repte fonamental establir models que millorin el seu funcionament, fent-les més eficients i contribuint al desenvolupament sostenible i la qualitat de vida.

EUNOIA aspira a establir models de mobilitat urbana per a Londres, Zuric i Barcelona de manera que els responsables polítics d’aquestes ciutats, quan hagin d’ampliar la xarxa d’autobusos o decidir si posen una parada de bicicletes, tinguin les dades necessàries per aconseguir un resultat sostenible i adequat a les necessitats de la ciutat i els ciutadans.

Les eines TIC capaciten també els ciutadans per prendre decisions amb més informació (per exemple, sobre els seus hàbits de transport, energia i hàbits de consum...) i donen lloc a noves formes de relació social, així com a la introducció de noves activitats com el comerç electrònic o el teletreball. Els ciutadans s’han convertit en generadors, productors, intercanviadors i consumidors d’una quantitat creixent d’informació, i generen una enorme varietat de dades heterogènies sobre les seves preferències i el seu comportament. El repte és com es pot analitzar aquest enorme cabal d’informació i treure’n profit.

Font: IFISC (CSIC-UIB) 

Data de l'esdeveniment: 11/11/2014

Data de publicació: 10/11/2014