L'IFISC, institut mixt entre el CSIC i la UIB, i l'Institut Max-Planck de Sistemes Complexos de Dresden llancen un programa científic conjunt

Gràcies a l'acord, que compta amb el suport del Govern de les Illes Balears, la UIB fa un pas decisiu per convertir-se en centre de referència internacional de reunions científiques en el camp de la física interdisciplinària i de sistemes complexos

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), institut mixt entre el CSIC i la UIB, i l'Institut Max-Planck de Sistemes Complexos de Dresden (MPIPKS), llancen un programa científic conjunt (2008-2010) sobre tendències en sistemes complexos que consistirà en la realització de congressos oberts a tota la comunitat científica internacional en l'àmbit de la recerca d'ambdós centres. Els congressos se celebraran de manera alternativa a Palma i a Dresden, i es farà un mínim d'un congrés cada dos anys a la UIB, tot i que durant l'any 2009 s'ha previst la realització de dos workshops.

Aquest Programa de congressos internacionals organitzats per l'IFISC amb la col·laboració activa del MPIKS (2008-2010) ha estat possible amb el suport del Govern de les Illes Balears, que, a través de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació, ha signat un conveni específic amb la UIB per al finançament dels congressos que es duran a terme a Mallorca.

Primer congrés a la UIB

Precisament, entre els dies 10 i 14 de novembre es durà a terme a la UIB el primer dels congressos d'aquest programa científic conjunt (2008-2010). Seixanta-set especialistes de disset nacionalitats es reuniran en unes jornades centrades en l'anàlisi dels esdeveniments extrems, és a dir, aquells fenòmens que, per la seva magnitud, no solen repetir-se amb freqüència i que presenten períodes de retorn elevats. Potser els més coneguts són els esdeveniments meteorològics extrems, l'augment dels quals ha estat associat a l'escalfament global del planeta, com ara les onades de calor com la que causà 35.000 morts a Europa l'any 2003. No obstant això, hi ha d'altres esdeveniments extrems que res no tenen a veure amb el clima, com el crack borsari del passat mes d'octubre, quan, per exemple, l'IBEX 35 perdé un 21,20 per cent en una setmana.

El congrés abordarà l'estat actual en la recerca dels esdeveniments extrems i les eines existents avui en dia per a la seva previsibilitat i predicció, així com l'anàlisi de l'impacte social d'aquests esdeveniments. Preveu un total de 38 ponents procedents d'universitats i centres de recerca de Maryland, Califòrnia, Boston, Miami (EUA), Oldenburg, Lübeck i Postdam (Alemanya), Budapest (Hongria), Varsòvia i Cracòvia (Polònia), Salento (Itàlia), Zuric (Suïssa), Jerusalem i Tel-Aviv (Israel), Calgary (Canadà), Xian (Xina), Moscou (Rússia), Exeter, Londres (Regne Unit), Madrid, Barcelona i Santander (Espanya).

L'acord entre els centres inclou l'establiment d'un comitè mixt de selecció de propostes per a la celebració de les reunions científiques i el compromís de cada organisme per al finançament dels costs locals de tots els participants en els esdeveniments programats.

En el cas de Mallorca, els congressos es faran a la seu de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), al campus de la UIB, i l'organització comptarà amb la col·laboració dels membres del Visitors Program de l'Institut Max-Planck de Dresden.

Cal destacar que el MPIPKS acull anualment fins a quinze tallers i seminaris científics que atreuen a Dresden fins a 500 especialistes d'arreu del món. L'establiment de l'acord possibilita que el campus de la UIB passi a compartir aquest valor de referència que fins ara caracteritza l'institut de Dresden.

El programa científic conjunt (2008-2010) de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) i l'Institut Max-Planck de Sistemes Complexos de Dresden (MPIPKS) preveu la realització, l'any 2009, de dos congressos més, un se celebrarà a Dresden i se centrarà en els processos de sincronització neuronal, “Synchronization and multiscale Complex Dynamics in the Brain”(BSYNC), mentre que el segon, que es durà a terme a la seu de l'IFISC, estarà dedicat a Charles Darwin, sota el títol de "150 years after Darwin: from molecular evolution to language".

Més informació:
http://ifisc.uib-csic.es/exev08/
http://ifisc.uib-csic.es/tcs.php

Documents relacionats

Data de publicació: 11/11/2008