L'IFISC (CSIC-UIB) renova el clúster de computació Nuredduna per millorar la potència de càlcul i reduir la despesa energètica

L’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), centre de recerca mixt entre el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears, ha renovat el clúster de computació Nuredduna per fer-lo més potent i més eficient energèticament.

Un clúster és una agrupació d’ordinadors interconnectats que permeten processar grans quantitats de dades, quelcom imprescindible per dur a terme recerques científiques que exigeixen el processament simultani de nombrosos càlculs complexos com els de la física interdisciplinària.

El nou clúster, amb un total de 576 nuclis, té una capacitat de càlcul 6,6 vegades més potent que l’anterior Nuredduna i consumeix un 30 per cent menys d’energia en el moment de màxim ús. Això és degut a les característiques tècniques del clúster, amb processadors, memòria i fonts d'alimentació més eficients, i a una estructura innovadora que minimitza les necessitats de refrigeració dels aparells. D’aquesta manera, l’IFISC (CSIC-UIB) aconsegueix millorar les seves infraestructures de recerca per adaptar-les a les necessitats de computació cada vegada més exigents, a la vegada que es redueix la despesa energètica associada al seu ús i, en paral·lel, es contribueix a reduir la factura elèctrica de la UIB.

L’adquisició del nou clúster de l’IFISC (CSIC-UIB) ha estat possible gràcies al finançament obtingut del Ministeri d’Economia i Competitivitat en el marc del projecte de recerca Física Interdisciplinària de Sistemes Complexos (FISICOS) (FIS2007-60327), del qual és investigador principal el doctor Maxi San Miguel, director de l’IFISC (CSIC-UIB).  

Documents relacionats

Data de publicació: 11/06/2012