L’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB) organitza, en col·laboració amb la Caixa, la novena edició del cicle de conferències Explorant les Fronteres entre els Sabers, al voltant de la temàtica de la intel·ligència. El cicle tindrà lloc entre el 4 i el 18 de maig a les 19 hores al CaixaFòrum de Palma.
Amb l’objectiu de posar damunt la taula els reptes científics més actuals en el camp de la neurociència, les seves aplicacions i com aquestes poden impactar en el nostre dia a dia, Explorant les Fronteres entre els Sabers IX aborda la temàtica de la intel·ligència des de la perspectiva de la complexitat, cobrint aspectes de la intel·ligència humana, les xarxes cerebrals i el seu funcionament fins a sistemes neuroinspirats (bàsicament el desenvolupament de màquines d’aprenentatge o machine learning). El cicle planteja la intel·ligència des de la perspectiva de la psicologia, la física i la informàtica, amb tres investigadors en cadascun d’aquests àmbits.
El cicle de conferències arrancarà el 4 de maig amb una ponència titulada «La intel·ligència: la capacitat integradora de la ment humana», a càrrec del catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid Robert Colom. En aquesta xerrada, Colom explicarà la base biològica sobre la qual s’origina la conducta intel·ligent i la contribució dels factors genètics i ambientals a la variabilitat observada en el rendiment.
L’11 de maig el físic Javier Buldú (professor titular de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i investigador del Centro de Tecnologías Biomédicas de Madrid) farà la segona conferència, titulada «El cervell és una xarxa social». En aquesta ponència Buldú explicarà com es pot aplicar diferents metodologies de la ciència de les xarxes per estudiar el sistema complex per excel·lència: el cervell. S’exposarà com es connecten les diferents regions cerebrals formant una gran xarxa, similar a una xarxa social, que s’adapta i evoluciona en el temps.
Finalment, el 18 de maig, la ponència «Intel·ligència artificial i deep learning, alliberant el kraken?» tractarà sobre l’aprenentatge profund, l’última gran revolució en el camp de la intel·ligència artificial. Serà de la mà de Raúl Vicente, professor de la Facultat de Matemàtiques i Computació a l’Institute of Computer Science de la Universitat de Tartu, Estònia. Durant aquesta xerrada es detallaran quins punt propis del cervell humà falten encara per poder xerrar d’una vertadera intel·ligència artificial. La xerrada acabarà amb un debat sobre la perillositat real de la intel·ligència artificial en la societat.
Totes les conferències són obertes al públic en general i es faran al CaixaFòrum de Palma a les 19 hores.
Font: IFISC (CSIC-UIB)
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 04/05/2016
Data de publicació: 26/04/2016