L'IFISC (CSIC-UIB) coordina el projecte europeu EUNOIA sobre mobilitat urbana

Els investigadors que participen en el projecte es reuniran a la UIB els dies 10 i 11 d’octubre en la reunió inicial d’aquesta iniciativa de recerca finançat per la Comissió Europea 

Dia: 10 i 11 d’octubre de 2012
Lloc: sala de reunions de l’IFISC (CSIC-UIB), edifici dels Serveis Cientificotècnics
i instituts universitaris de recerca, campus universitari, Palma
 

La Universitat de les Illes Balears acollirà els dies 10 i 11 d’octubre de 2012 la reunió inicial del projecte europeu EUNOIA sobre mobilitat urbana, que coordina l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i en el qual participen investigadors del Centre d’Anàlisi Espacial Avançat del University College de Londres, de l’ICEA-Saclay de París i de la Universitat Politècnica de Zuric. També hi participen l’Ajuntament de Barcelona i empreses de caràcter tecnològic i de R+D com Nommon (Madrid) i les seccions de R+D del BBVA i Telefònica.

El projecte EUNOIA té com a objectiu analitzar i modelitzar la mobilitat urbana des de la perspectiva dels sistemes complexos. És part de la iniciativa de la Comissió Europea sobre ciència de sistemes globals. El projecte permetrà avançar en el coneixement dels patrons de mobilitat en aspectes com la localització dels centres d’activitat en les ciutats, la caracterització de la naturalesa de l’activitat en aquests centres (sectors productius, oci, etc.), la seva evolució en el temps al llarg del dia, setmana o any, i la seva relació amb les xarxes de mobilitat.

Les eines de software que és previst que es desenvolupin permetran simular l’evolució de la mobilitat i els efectes de possibles intervencions abans que s’arribin a implementar. Això inclou una avaluació dels costs i les conseqüències en la mobilitat dels canvis normatius o físics que afectin la xarxa de transport.

En el marc d’aquest projecte es duran a terme estudis prototipus aplicats a les ciutats de Barcelona, Zuric i Londres, les autoritats municipals de les quals hi participen directament o col·laboren amb EUNOIA.

Seminari del professor Michael Batty

En el marc de la presentació del projecte EUNOIA tindrà lloc un seminari del professor Michael Batty, professor del University College de Londres, en el qual es tractarà la mobilitat de la ciutat de Londres, especialment quant a l’ús del metro. També es farà una anàlisi de diferents escenaris en els quals la xarxa de transport es veu afectada per fenòmens disruptius.

El professor Batty és un dels investigadors més destacats en el camp de les ciències de la informació geogràfica i l’urbanisme. Va iniciar la seva carrera a la Universitat de Manchester i des d’aleshores ha ocupat nombrosos càrrecs acadèmics abans de fundar i presidir el Centre d’Anàlisi Espacial Avançat del University College de Londres. Ha escrit nombrosos llibres i articles, entre els quals una obra de referència obligada, Cities and Complexity. Ha rebut distints premis i mencions, entre els quals hi ha haver estat elegit membre de la Royal Society i de l’Ordre de l’Imperi Britànic pels seus serveis a la geogragia.

El seminari es farà dijous, 11 d’octubre, a les 15 hores, a la sala de seminaris de l’IFISC (CSIC-UIB).  

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 10/10/2012

Data de publicació: 09/10/2012