L'IFISC (CSIC-UIB) coordina el node espanyol del projecte FuturICT per crear un observatori de la crisi i les dinàmiques socials amb les noves tecnologies i la supercomputació

L'investigador Maxi San Miguel, director de l'IFISC, és el coordinador del node espanyol del projecte pilot europeu FuturICT, en què participen 19 centres de recerca, altres empreses de R+D i un centre cultural, i que té una dotació de 1.000 milions d’euros en 10 anys

Què ens pot explicar Twitter sobre l'emergència del moviment 15-M i la seva evolució posterior? Podem entendre l'origen i fer prediccions sobre canvis sociopolítics com l'elecció d'Obama o les protestes als països àrabs? Hi ha mecanismes participatius alternatius a la democràcia actual? Hi ha maneres d'anticipar-se a l'efecte que tindrà una llei abans de ser aprovada? Es poden identificar accions concretes i senzilles que redueixin l'atur? Quines mesures poden prevenir una crisi? Serveixen els models epidèmics i els seus protocols per gestionar la crisi bancària?

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, organisme mixt de recerca entre la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, participa en el projecte europeu FuturICT. El node espanyol d'aquesta iniciativa, de la qual formen part 19 centres de recerca, empreses de R+D i un centre cultural, està coordinat pel professor Maxi San Miguel, catedràtic de la UIB i director de l'IFISC (CSIC-UIB) i pel doctor Albert Díaz-Guilera (complexitat.CAT-Universitat de Barcelona).

Estructurat com una xarxa cooperativa, el projecte pilot FuturICT compta amb la participació d'un centenar de científics europeus, és multidisciplinari  i introdueix idees de la física, les matemàtiques, la biologia, la sociologia, la psicologia i l’economia per desenvolupar fórmules que provoquin noves maneres d'investigació, gestió i fins i tot de predicció sobre diversos aspectes de la societat. FuturICT treballa per crear un simulador de la vida a la Terra (SVT) a partir de la integració en un supercomputador de tots els processos que afectin l'existència humana sobre el planeta, amb especial atenció a aquells fenòmens que depenen del comportament humà (aspectes socials, polítics i econòmics).

Aquest projecte europeu s'emmarca en els sis projectes pilot seleccionats en la primera fase del programa europeu FET (Future and Emergin Technologies) Flagship. FET Flagships és una nova acció que impulsa la Comissió Europea com a part de la iniciativa Tecnologies Emergents i Futures (FET), que preveu destinar 1.000 milions d'euros en 10 anys a cadascuna de les propostes més excepcionals.

A mitjan 2012 se seleccionaran dos d'aquests sis projectes pilot que són els que participaran finalment en el FET Flagships, el seu objectiu és promoure investigacions "revolucionàries i amb visió de futur", amb potencial per generar grans avanços en tecnologies de la informació i les comunicacions, que aportin solucions a la indústria i a alguns dels principals reptes socials als quals s'enfronta la societat.


Les principals institucions i empreses del node espanyol són:

Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears)

Complexitat.CAT (Barcelona Knowledge Campus, Universitat Politècnica de Catalunya i Universitat de Barcelona)

Universitat Carlos III de Madrid

IMDEA Networks Madrid

Insisoc Social Systems Engineering Centre (Universitat de Valladolid i Universitat de Burgos)

Complexitat.CAT (Universitat Rovira i Virgili)

Arts Santa Mònica (Barcelona)

Barcelona Supercomputing Center

Instituto de Física de Cantabria (centre mixt CSIC i Universitat de Cantàbria)

Instituto de Biocomputación y Física de Sistemas Complejos (BIFI – Universitat de Saragossa)

Instituto de Investigación en Inteligencia Artificial (IIIA-CSIC)

Innaxis, The Innaxis Research Institute

Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-Universitat Autònoma de Barcelona)

Sistemas Avanzados de Tecnología (SATEC)

Institut Milà i Fontanals (CASES-CSIC)

Advanced Communication and Computer Architecture (ACCA, Universitat Politècnica de València, Universitat de Castella la Manxa, Universitat de Múrcia i Universitat de València)

Group of Analytical Sociology and Institutional Design (GSADI-Universitat Autònoma de Barcelona)

Yahoo Research Barcelona

IBERMATICA Technology and Expertise

 

Més informació

http://futurict.es / http://futurict.eu / http://www.delicious.com/futurict_spain

Data de publicació: 11/08/2011