L'IAC3 s’adhereix a la primera plataforma tecnològica europea que connecta les matemàtiques i la indústria

Aquesta iniciativa aprofitarà el potencial de les eines matemàtiques per abordar grans reptes per al sector industrial relacionats amb la salut, el canvi demogràfic, la crisi climàtica i la producció energètica 

L’Institut d’Aplicacions de Computació de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears s’ha adherit recentment a la Plataforma Española de Tecnologías de Modelización, Simulación y Optimización en un Entorno Digital (PET MSO-ED).

Aquesta plataforma és el primer concrentrador d’Espanya i Europa que connecta les matemàtiques i la indústria. Té com a objectiu general promoure i enfortir la col·laboració entre el sector públic i l’empresarial en l’àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), aprofitant el potencial de les matemàtiques, amb eines com l’aprenentatge automàtic i les dades massives, per abordar els reptes que es plantegen en el món industrial i en la societat.

Aquest objectiu general està estretament relacionat amb la recerca d’un impacte més gran i el retorn a la societat dels recursos destinats a la recerca bàsica en el camp de les matemàtiques, primera baula de la cadena, i la seva posterior transferència al teixit industrial. La consecució d’aquest objectiu és fonamental per donar suport a un teixit industrial eficient, segur, sostenible i competitiu, especialment en l’àmbit de les petites i mitjanes empreses.

Participació de la UIB

La plataforma PET MSO-ED és una iniciativa de la xarxa espanyola Math-in (Matemàtica-Indústria), de la qual és sòcia el grup de recerca en Tractament i Anàlisi Matemàtica d’Imatges (TAMI) de la UIB. De fet, el doctor Bartomeu Coll, catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UIB i investigador principal del TAMI, ha estat nomenat vicepresident de la plataforma.

A més de la UIB, en la plataforma hi participen gairebé trenta entitats acadèmiques i de recerca (universitats, instituts, laboratoris), així com també empreses i clústers. D’aquesta manera, són les empreses les que participen directament en la definició de les necessitats que cal resoldre, amb la col·laboració de les institucions acadèmiques i de recerca.

Una finestreta única

La plataforma també servirà de finestreta única on qualsevol empresa pugui plantejar a les entitats que la integren les seves necessitats en àmbits com ara l’optimització de processos, la digitalització o la connectivitat, entre d’altres. Això és especialment rellevant per a les petites i mitjanes empreses, que sovint no disposen d’un departament de recerca i innovació propi. En aquest sentit, part de l’esforç de la plataforma està dirigit a aportar solucions a tres reptes estratègics fixats recollits en el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2017-20. Concretament, els referits a la salut, el canvi demogràfic i benestar, energia segura, eficient i neta, i el canvi climàtic i l’ús de recursos naturals i matèries primeres.

Data de l'esdeveniment: 02/06/2021

Data de publicació: 02/06/2021