El conveni permetrà donar continuïtat als estudis d’experimentació i observació sobre els impactes del canvi global a la Mediterrània que l’IMEDEA (CSIC-UIB) hi duu a terme des de fa deu anys
L'Autoritat Portuària de Balears (APB) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han renovat la col·laboració per a la gestió i l’ús de les dependències del far del cap de les Salines com a estació de recerca costanera, mitjançant la signatura d'un nou conveni que garanteix la continuïtat de les activitats relatives a experimentació i observació del medi ambient que s’hi realitzen des de fa deu anys.
El president de l’APB, Alberto Pons, ha destacat que els «acords com aquest aconsegueixen l'objectiu de trobar usos alternatius a les antigues dependències dels farers per albergar-hi iniciatives molt enriquidores per a tothom». Per la seva banda, el vicepresident del CSIC, José Ramón Urquijo, ha avançat que al far «es donarà continuïtat a les sèries temporals iniciades en el marc de l'estudi dels impactes del canvi global a la Mediterrània, de manera que es contribuirà a acostar la ciència d'excel·lència a la societat».
L’IMEDEA (CSIC-UIB) va començar els treballs de recerca al far del cap de les Salines l'any 2005, gràcies a la signatura del primer conveni de col·laboració entre ambdues entitats el 2003, que va possibilitar la creació de la primera i única estació de recerca costanera de Mallorca. L'activitat científica d'aquests deu anys a l'estació del cap de les Salines ja ha permès obtenir importants sèries temporals de la temperatura del mar i dades meteorològiques, anàlisis quinzenals o mensuals de paràmetres químics i biològics de l'aigua de mar, l'avaluació anual de l'estat de la prada de posidònia i la publicació de trenta-cinc articles en revistes científiques internacionals, entre les quals Science, Nature i PNAS.
Lloc privilegiat
La localització del far en una àrea protegida –a la reserva marina del Migjorn de Mallorca i a les rodalies del Parc Nacional de Cabrera– en fa un lloc idoni per observar l'efecte del canvi global sobre els ecosistemes marins mediterranis. La situació, l’equipament científic i les infraestructures creades –laboratoris, sales de reunió i accés al mar– han permès a més de les observacions estables, la celebració de disset campanyes de mostreig i trenta tallers científics en què han participat més de dos-cents investigadors nacionals i internacionals. A l'estació també s'han organitzat activitats formatives, dirigides a estudiants de grau i postgrau, i de divulgació de la ciència entre alumnes de secundària, batxillerat i formació professional durant diferents edicions de la Setmana de la Ciència dels Illes Balears.
La signatura d'aquest nou conveni permetrà impulsar l'activitat científica i formativa a les Illes Balears mantenint una estació de referència internacional en els estudis costaners, donar continuïtat a les sèries temporals iniciades el 2005 i col·laborar amb l’APB en temes mediambientals.
Font: IMEDEA (CSIC-UIB)
Data de publicació: 17/04/2015