L'Ajuntament i la UIB signen un protocol de col·laboració per desenvolupar el Districte d'Innovació al Nou Llevant

Crearan una mesa de treball permanent per garantir l’acceleració del projecte i intentaran implicar-hi altres institucions públiques i privades 

El batlle de Palma, Jose Hila, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, han signat avui el protocol que marca el començament de la col·laboració entre l’Ajuntament i la UIB per desenvolupar el Districte d’Innovació al Nou Llevant. Amb la signatura, es formalitza el compromís d'ambdues institucions per posar en marxa el projecte. A l’acte. també hi ha assistit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, en tant que és l’àrea impulsora de la iniciativa.

Pel batlle de Palma, «el Nou Llevant és un dels principals punts de la ciutat on volem implementar una transformació urbana. Com ho farem? Connectant el món de la recerca, l’empresarial i els agents socials del barri amb l’objectiu de crear un nou centre per a Palma, dedicat a la innovació, la base del qual és la diversificació de l’economia». Hila ha afirmat que el projecte «és una oportunitat per a Palma i, per això, la implicació de la Universitat és fonamental per ajudar-nos en aquest objectiu; un objectiu que ara ja és comú. Formalitzam aquesta primera passa i esperam que més institucions, tant públiques com privades, s’adhereixin al projecte».

El Rector de la UIB ha destacat «la importància que té la creació d’un districte d’innovació per atraure i conservar talent en tots els àmbits de coneixement. La transferència de coneixements per part de la UIB és una peça clau per generar recursos i contribuir al desenvolupament i diversificació econòmics de la ciutat i de la comunitat».

Per la regidora, «el Nou Llevant representa un espai d’oportunitat per impulsar la diversificació econòmica des del camp de la innovació social i econòmica. La seva (re)planificació ha de permetre donar resposta a les necessitats actuals i futures de la ciutadania de Palma i, en especial, de les barriades del Polígon de Llevant i La Soledat».

El protocol és el full de ruta que formalitza les passes que a partir d'ara ambdues institucions desplegaran per donar forma al Districte d'Innovació. La base de la proposta és la tasca que ha dut a terme l'Àrea de Model de Ciutat, que treballa per transformar el Nou Llevant en un pol econòmic de Palma centrat en la innovació. En aquest model de transformació urbana, econòmica i social, el protocol marca el paper clau de la Universitat com a nucli de transferència de coneixements i d'atracció i retenció del talent, tal com especifica el protocol.

Acord

Els objectius de l’acord són els següents:
 
• Treballar en cooperació amb els quatre agents clau per generar un autèntic ecosistema innovador: l’Administració pública, el teixit empresarial, el sector acadèmic i la ciutadania (hèlix quàdruple). Se cerca la implicació i la revitalització dels actius industrials i de coneixements existents; la creació d’activitats i programes encaminats a promoure la col·laboració, la innovació i les iniciatives conjuntes, dins o fora del districte.
 
• Els principals sectors econòmics que promourà el projecte de districte d’innovació seran els següents:

  • La innovació tecnològica i industrial
  • El turisme i la innovació
  • La transició energètica: eficiència energètica i energies renovables
  • Les indústries culturals i creatives

• Configurar una mesa de treball permanent per garantir l’acceleració del projecte de creació del Districte d’Innovació al sector Llevant–Façana Marítima de Palma perquè sigui possible en un futur pròxim.
 
• Analitzar la viabilitat i, si escau, promoure la localització d’infraestructures de la Universitat de les Illes Balears al sector del llevant de Palma, com ara laboratoris d’enginyeria, espais de transferència de coneixements oberts a la ciutadania i aules de formació STEM (ciència, tecnologia, enginyeria, art, matemàtiques).
 
• Posar en marxa un sistema de governança del conjunt del Districte d’Innovació coordinat per l’Ajuntament de Palma amb el suport de la Universitat de les Illes Balears.

• Treballar per aprovar un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, la UIB i altres institucions públiques o privades que vulguin afegir-s’hi. Des de fa anys, aquestes dues institucions ja col·laboren a través de la iniciativa Ramon Llull 2030 per fer possible un pol econòmic i d’innovació a la zona.

 

 

Data de publicació: 22/07/2020