L'Ajuntament d'Eivissa presenta el primer FabLab de l'illa, un espai de disseny i producció d'objectes en tres dimensions

L’Ajuntament d’Eivissa ha presentat avui matí el primer FabLab de l’illa, un espai de producció digital i laboratori de disseny i fabricació d’objectes usant la tecnologia d’impressió 3D i les tècniques de prototipatge electrònic digital. Estarà ubicat a l’edifici municipal de sa Drassaneta i a l’escola d’Arts i Oficis.

La presentació ha estat a càrrec del tinent de batlle de Promoció Econòmica, Aitor Morràs; el vicerector d’Innovació de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrés; la directora General d’Innovació del Govern de les Illes Balears, Núria Riera, i la directora de l’Escola d’Art i Oficis, Marian Ferrer. 

El FabLab de la ciutat d’Eivissa és un projecte que té un pressupost de 800.000 euros, cofinançat per la Unió Europea a través dels Fons FEDER. És un laboratori de fabricació digital, on es poden treballar totes les fases de la fabricació digital de qualsevol producte usant tecnologies de prototipatge electrònic i construcció 3D, des del disseny fins a la impressió, tant de peces petites com de grosses, amb materials i per a usos varis. Les tecnologies de fabricació i impressió digital en 3D tenen aplicacions en el disseny, arquitectura, enginyeria, art i oficis, com la fusteria, forja, metal·lúrgia, lampisteria, així com en el sector de la moda, l’educació i la medicina, entre d’altres. 

El FabLab de sa Drassaneta començarà a treballar a principi de l’any que ve. Tindrà vessants i espais diferents en format de laboratoris, en els quals es podran trobar eines per desenvolupar-hi projectes de prototipatge electrònic i maquinària de fabricació digital; s’hi podran crear prototips funcionals, i serà un espai educatiu per impartir-hi classe i formació especialitzada en diferents tecnologies. Hi tindrà cabuda públic de totes les edats i serà un espai de creació col·laborativa per fer possible les idees dels usuaris en un entorn d’aprenentatge col·lectiu, tot compartint els projectes personals.

Pel tinent de batlle de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, el FabLab és un projecte innovador a l’illa d’Eivissa per a molts de sectors, sempre cercant el suport amb una acció local de desenvolupament global.

El projecte també té la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, a través d’un conveni signat l’any passat entre l’Ajuntament d’Eivissa i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB). 

El vicerector d’Innovació de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrés, que ha participat en la presentació per videoconferència, ha destacat que «el FabLab serà un espai de trobada per a tota la societat: Administració, acadèmia, empresa, societat, i, com a tal, un espai generador d’idees que, en el cas de les que es generen als laboratoris, ja surten en forma de prototips funcionals». 

L’edifici de sa Drassaneta està en fase d'adequació de les instal·lacions, per la qual cosa la primera acció de formació del FabLab que es durà a terme serà un taller d’iniciació a la impressió 3D, en el qual els alumnes aprendran disseny i prototipatge en tres dimensions. El taller, que consta d’una part teòrica i una altra de pràctica, es farà a la UIB en dos caps de setmana (divendres horabaixa i dissabte tot el dia, els 4, 5, 11 i 12 de desembre). Els participants podran provar aquest aprenentatge col·laboratiu tot participant en la construcció d’una impressora 3D i dissenyant un model digital d’una peça, que després fabricaran usant la impressora que hagin construït.

Data de publicació: 02/12/2020