Itineraris de ciència, experiments i monòlegs científics per celebrar la Nit Europea de la Recerca

Les activitats organitzades per la Universitat de les Illes Balears es faran l’horabaixa del divendres 29 de setembre a l’entrada del Parc de Mar.

La Nit Europea de la Recerca, l’esdeveniment de divulgació científica més important d’Europa, torna a Palma el pròxim divendres 29 de setembre amb un programa d’activitats conduïdes per investigadors de la Universitat de les Illes Balears amb l’objectiu d’apropar la ciència a la societat.

Les activitats organitzades per la UIB, a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, inclouen cinc itineraris de ciència, una mostra d’experiments i demostracions sobre les àrees de recerca de la UIB i un final de festa amb monòlegs científics en què participaran diversos investigadors de la nostra universitat juntament amb investigadors d’altres centres de recerca de les Illes Balears.

Les activitats es duran a terme a partir de les 17 hores a l'entrada del Parc de Mar, a prop del jardí de Trames, als jardins de s'Hort del Rei (Palma) devora l’estàtua del foner. Totes les activitats són gratuïtes.

Itineraris científics

Durant aquesta jornada es faran cinc recorreguts guiats per investigadores i investigadors de la UIB i especialistes en temàtiques diverses com la història i l'arquitectura de Palma, els arbres singulars de Palma, les cúpules de Leonardo da Vinci, la SmartCity i el desenvolupament del turisme digital a SmartDestinations, i una visita guiada a l’interior de la Seu de Mallorca. Tots els recorreguts començaran a les 19.15 hores excepte el de la visita guiada a la Seu de Mallorca, que serà a partir de les 17 hores.

La inscripció per participar en els itineraris científics s’ha de fer del 21 al 28 de setembre a través del formulari següent:

<https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2yaX_x3R1A__NH7z0ON9mv0EWhwHv9z8ymN2ZNjDAx7KFNQ/viewform>

Mostra d’experiments

A partir de les 18 hores, la Nit Europea de la Recerca també tindrà diversos punts d'exposició, explicacions i demostracions sobre les àrees de recerca que es desenvolupen a la UIB, amb la col·laboració de l'Oficina per al Programa d'Orientació i Transició a la UIB (PortUIB). Entre aquestes podrem trobar-hi experiments amb nitrogen líquid, una demostració de robòtica i una explicació dels mètodes de detecció de forats negres.

A més de la paradeta de la UIB, n'hi haurà d’altres centres de recerca de les Illes Balears: IMEDEA, IFISC, CSIC, COB-IEO, IGME, IdISBa i IRFAP.

Monòlegs científics

Finalment, a partir de les 20.30 hores es farà el final de festa de la Nit Europea de la Recerca, en la qual cinc investigadors de la UIB oferiran els seus monòlegs científics:

  • A les 20.35 hores: «Tot el que s’amaga darrere el Parkinson i que no t’han contat», a càrrec d’Antònia Siquier, doctoranda en Psicologia i guanyadora de la fase local de Balears de la darrera edició del concurs HiloTesis.
  • A les 21.05 hores: «De la teoria a la clínica: llenguatge i síndrome de Williams», a càrrec d’Elga Cremades, doctora en Estudis Humanístics en el programa de Llengua, Literatura i Cultura, i de Lluís Barceló-Coblijn, doctor en Lingüística especialitzat en l’evolució del llenguatge.
  • A les 21.35 hores: «La pol·linització per engany. Sexe, mentides i engany», a càrrec de Joana Cursach, doctora en Biologia, i Joshua Borràs, investigador predoctoral del grup d’investigació de Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies.

L'esdeveniment tindrà la participació d’investigadores i investigadors de diversos centres de recerca de les Illes Balears com l’IMEDEA (CSIC-UIB), l’IFISC (CSIC-UIB), el CSIC, el COB-IEO, l’IGME, l’IdISBa i l’IRFAP. Aquest final de festa estarà presentat i amenitzat per l’actor David Ordinas, amb música en directe i una oferta de menjar i beguda amb furgoteques.

Grup 9 d'universitats i G9 Missions

Les activitats de la Universitat de les Illes Balears en el marc de la Nit Europea de la Recerca formen part del projecte Go for the Missions! (G9 Missions), una iniciativa en què participen les unitats de cultura científica i de la innovació del Grup 9 d’Universitats, entre les quals hi ha la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB. El projecte esta finançat per la Comissió Europea a través de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), que s’emmarquen en l’Horitzó Europa, el programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea.

Amb la col·laboració de la FECYT

Aquesta activitat forma part de la programació anual de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, que rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

FECYT

Data de l'esdeveniment: 29/09/2023

Data de publicació: 22/09/2023