Inauguració de les Jornades Internacionals per a Professors de Català

La UIB col·labora amb l'Institut Ramon Llull per fer possible aquest espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa Universitària d'Estudis Catalans a l'Exterior, que es reunirà a Palma del 17 al 20 de juliol

Dia: dimarts, 17 de juliol de 2018
Hora: 15.30 hores
Lloc: Parlament de les Illes Balears, c/ del Conqueridor, 11, Palma

Tindrà lloc la sessió inaugural de les 32es Jornades Internacionals per a Professors de Català, que organitza l'Institut Ramon Llull amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Hi intervindran el president de l'Institut Ramon Llull, senyor Manuel Forcano; el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, senyor Francesc Xavier Grau; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, senyora Francesca Tur; i el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.

Tot seguit el doctor Damià Pons, catedràtic del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, impartirà la conferència inaugural, amb el títol «Mallorca en la dècada de 1960: entre la desnacionalització accelerada i l'autoafirmació compromesa». Pons dissertarà sobre les transformacions demogràfiques, econòmiques, socials, lingüístiques i culturals que va experimentar Mallorca al llarg dels anys seixanta.  

Jornades Internacionals per a Professors de Català

Les Jornades Internacionals per a Professors de Català són el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior. També són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència. Enguany, hi participaran vuitanta docents d’universitats de més de vint països diferents, com ara les universitats de Mont-real, Brno, Los Angeles, Mèxic DF, Hèlsinki, l’Havana o Berlín, entre d’altres. 

L'Institut Ramon Llull ofereix suport a més de 150 centres amb docència d’estudis catalans  

Dimecres, 18 de juliol, tindrà lloc un taller sobre la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) i la nova Ortografia catalana (2017), publicades per l’Institut d’Estudis Catalans. Els professors Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Rosa Estopà (Universitat Pompeu Fabra) i Joan-Rafael Ramos (Universitat de València) presentaran les principals novetats de la gramàtica i l’ortografia catalana.  

L’endemà, 19 de juliol, la professora de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan Barbara Łuczak, pronunciarà la conferència «Pedra de tartera de Maria Barbal: un llibre “fàcil”?» Łuczak remarcarà alguns aspectes de la novel·la que permeten presentar-la com una obra artística perfectament executada i ideada que ja ha estat traduïda a més d’una desena de llengües.  

Al llarg dels quatre dies que duren les Jornades, el professorat de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior participarà als tallers organitzats tant per docents de la Xarxa com per professors d’altres universitats, amb l’objectiu de compartir experiències i recursos sobre la docència de la llengua catalana. També s’hi han programat diverses activitats de caràcter cultural. 

La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior 

La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior és una peça cabdal de la projecció internacional de la cultura catalana en àmbits de màxima excel·lència, i esdevé així un important instrument de la diplomàcia cultural. La Xarxa, a més de garantir la presència de la llengua i la cultura catalanes a les universitats del món mitjançant centres de recerca i càtedres de professors visitants en universitats d’excel·lència, fa possible la formació de joves professionals que poden contribuir a la projecció exterior de la cultura catalana i a facilitar els intercanvis culturals amb països estratègics.

La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior genera un valor molt important per a tots els col·lectius implicats: els estudiants, el professorat, les universitats de l’exterior, el sistema universitari i la mateixa societat dels territoris de parla catalana.  

Pel que fa a la procedència del professorat de la Xarxa, el curs acadèmic 2017-18 un 12 per cent dels docents provenen de les Illes Balears.  

Data de l'esdeveniment: 17/07/2018

Data de publicació: 13/07/2018