Inauguració de la "Mostra de marededéus dormides. Del gòtic al Renaixement", comissariada pel Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB

Dia: dijous, 16 de desembre de 2010
Hora: 19.30 hores
Lloc: Museu Diocesà de Mallorca,
c/ del Mirador, 5, Palma.

S'inaugura l'exposició Mostra de marededéus dormides. Del gòtic al Renaixement, que ha estat comissariada per les investigadores del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la Universitat de les Illes Balears, Mercè Gambús i Antònia Reig Morro.

La mostra se centra en una de les representacions escultòriques més identitàries del patrimoni cultural religiós a Mallorca com és la imatge jacent de la Mare de Déu Dormida, vinculada a la celebració de la festa de l’Assumpció el dia 15 d’agost, i que encara manté la seva vigència i tradició arreu de la diòcesi mallorquina.

L'exposició es podrà visitar al Museu Diocesà de Mallorca fins al dia 26 de febrer de 2011.

Inauguració

L'acte d'inauguració de l'exposició comptarà amb les intervencions del bisbe de Mallorca, monsenyor Jesús Murgui, el director del Museu Diocesà de Mallorca, mossèn Miquel Garau, la investigadora Mercè Gambús, i el director territorial de CatalunyaCaixa, senyor Antoni Alcalà. També hi assistiran la investigadora Antònia Reig i el director de zona de CatalunyaCaixa, senyor Agustí Bellafont.

Tot i que des del segle XIV l’advocació assumpcionista havia arrelat a Mallorca, no és fins a mitjan segle XV quan es començà a estendre el costum de celebrar la festa de l'Assumpció amb caràcter escenogràfic. Des de la Seu de Mallorca el protocol de la nova celebració litúrgica va desenvolupar-se a tota la diòcesi, conformant la imatge mariana en posició jacent i adormida el nucli compositiu d’una escenografia que inclou el ritual processional i la instal·lació d’un conjunt monumental en cadafals o llits envoltats d’àngels, ciris i alfabegueres, i sovint cobert per un pal·li.

La present mostra se centra en vuit de les imatges més representatives de l’inici i consolidació d’aquesta tradició a Mallorca, entre el gòtic i el renaixement, corresponents al final del segle XV i a tot el segle XVI, i procedents de la Seu de Mallorca, les parròquies de Santa Eulàlia i Sant Miquel de Palma, les parròquies de Binissalem (originària del desaparegut convent de Sant Domingo de Palma), Valldemossa i Campos, així com dels convents palmesans de l’Esperit Sant (avui desaparegut) i de la Concepció. Les imatges marianes han estat objecte d’un procés d’intervenció en matèria de conservació o restauració segons els casos, amb motiu d’aquesta exposició al Museu Diocesà de Mallorca.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 16/12/2010

Data de publicació: 15/12/2010