"Il·lumina't", una exposició per commemorar l'Any Internacional de la Llum

L’IFISC (CSIC-UIB) organitza aquesta exposició, patrocinada per Red Eléctrica de España

Diversos experiments amb làser i il·lusions òptiques expliquen el comportament de la llum i mostren les seves propietats

L’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (centre mixt UIB-CSIC) ha organitzat l’exposició Il·lumina’t, patrocinada per Red Eléctrica de España i amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, la Fundació Palma Espai d’Art i l’Ajuntament de Palma. L’exposició l’han presentada el responsable de Divulgació Científica de l’IFISC, Claudio Mirasso; el delegat territorial de Red Eléctrica de España a les Illes Balears, Eduardo Maynau; el vicerector d’Innovació i Transferència de la UIB, Jordi Llabrés; la directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francesca Niell; i la directora de la Fundació Palma Espai d’Art, Pilar Ribal.

La mostra s’organitza amb motiu de la declaració de l’Organització de les Nacions Unides de 2015 com a Any Internacional de la Llum i les Tecnologies Basades en la Llum. Amb aquesta declaració l'ONU proposa una reflexió sobre la importància que les tecnologies basades en la llum, i la llum en si mateixa, tenen en les nostres vides, i es qüestiona quins són els principals reptes tecnològics associats a la llum en relació amb el benestar i el progrés social. La Societat Europea de Física considera que la celebració de l'Any Internacional de la Llum és una gran oportunitat per donar a conèixer a la societat en general el potencial que té la tecnologia de la llum, i Il·lumina’t s’ha organitzat amb aquest objectiu.

Amb diversos experiments al voltant del làser i les il·lusions òptiques, Il·lumina’t fa un recorregut de caire divulgatiu i interactiu per algunes propietats de la llum i les aplicacions que se’n deriven. Conté experiments com les ombres de colors, per entendre la superposició de la llum; els miralls infinits, que expliquen d’una manera gràfica la propietat de la reflexió de la llum; el praxinoscopi, que explica els antecedents del cinema; el funcionament de la cambra fosca, la primera càmera de fotos; les comunicacions làser per aire, per demostrar que la llum també transporta informació; i una reproducció d’un dels primers làsers que va existir, el làser de gas (HeNe), entre d’altres experiments.

L’exposició compta, així mateix, amb una activitat de laser graffiti. Es tracta de fer dibuixos amb un punter làser (gràcies a un software especial) com si fos un pinzell o un llapis. Aquesta activitat es durà a terme fins al 6 de desembre cada dia a partir de les 18.30 hores al pati del Casal Solleric. Un dibuixant treballarà amb aquesta tècnica damunt una de les parets del pati, i el públic podrà participar en l’activitat, que, en tot moment, estarà supervisada i dirigida per un tècnic de l’IFISC.

D’altra banda, hi haurà un espai expositiu relatiu al funcionament del sistema elèctric i al paper central de Red Eléctrica de España en aquest, com a operador i transportista. A més, en aquest apartat expositiu es podran contemplar els principals projectes que REE té a les Illes Balears en matèria d’interconnexions elèctriques submarines.

Atès el caire divulgatiu i interactiu de l’exposició, durant els dies lectius es duran a terme visites guiades per a escolars de 3r i 4t d’ESO els matins, i cada dia es faran visites guiades per al públic en general a les 17 hores.

Il·lumina’t s’inaugura al Casal Solleric de Palma el dia 26 de novembre a les 19.30 hores i es podrà visitar fins al 20 de desembre. Durant la inauguració es farà una demostració de laser graffiti a la façana de l’edifici, des del passeig del Born. Tots els experiments i la informació de l’exposició es poden trobar detallats a <http://llum2015mallorca.org>.

No tot és el que sembla. Il·lumina’t!

Notícies relacionades

Data de l'esdeveniment: 25/11/2015

Data de publicació: 24/11/2015