La Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb l'àrea de Model de Ciutat de l’Ajuntament de Palma i Palma XXI, organitza la III Jornada Estratègia de Paisatge: Parc Agrari. El programa és molt variat i inclou una visita de camp i tres conferències sobre el projecte del parc agrari.
L’objectiu és ampliar la difusió i el coneixement del projecte del parc agrari de Palma, que inclou les zones de l'Horta de Dalt i el Pla de Sant Jordi, i també analitzar aquest projecte i les potencialitats que té partint de casos reals i d’èxit que es duen a terme a altres indrets.
L’Ajuntament de Palma participa en el programa acadèmic del Màster en Paisatge i Restauració 2020-2021 de la UIB, en el marc del qual tractarà el tema del parc agrari.
Tothom que hi estigui interessat pot participar en el cicle, encara que s’adreci especialment als alumnes del Màster en Paisatge i Restauració 2020-2021 de la UIB. Es farà en línia i durant tres dies d’abril i maig. La col·laboració amb Palma XXI permetrà que els alumnes i tots els interessats puguin participar en una visita de camp, guiats per membres de l’entitat, durant la qual descobriran el paisatge periurbà i rural de la nostra ciutat; concretament, la ruta serà per l'Horta de Dalt.
Han assistit a la presentació de la jornada la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Palma, Neus Truyol; el vicerector d’Innovació i Relacions Institucional de la UIB, Jordi Llabrés, i la presidenta de Palma XXI, Lluïsa Dubon.
El vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, Jordi Llabrés, ha remarcat que «aquest projecte que lidera l'Ajuntament té el nostre suport des del començament, sobretot per la possible sinergia amb el projecte SmartPark, que pretén crear un sistema d'economia circular i que inclou la regeneració del sòl. És un projecte que confiam poder tirar endavant properament, amb el finançament dels fons de l'ITS i del programa operatiu de fons FEDER».
Programa de la III Jornada Estratègia de Paisatge: Parc Agrari
Hi ha programades tres conferències amb experts en aquest àmbit, els quals aportaran la visió i experiència de casos reals i d'èxit. Per una part, Nacho Díez explicarà el projecte de l’Horta de València, dut a terme amb el Pla d’acció de l’Horta i el Pla d’agricultures urbanes de València, que desenvolupen actualment.
Per una altra part, Annalisa Giocoli exposarà el treball que fan en la tramitació del Pla urbanístic de l'àrea metropolitana de Barcelona, concretament en un dels treballs més importants, que és el dels punts de trobada entre espai urbà i forestal.
I, per últim, Marian Simón Rojo, amb «Los paisajes comestibles. El caso de Madrid», aportarà l'experiència professional i de recerca orientada a l'acció, l’urbanisme i l’ordenació del territori, el sistema agroalimentari i l’agroecologia.
Data de publicació: 12/04/2021