Homenatge al professor Antoni Rodríguez-Perea

Conferència del professor emèrit del Departament de Geografia de la UIB i presentació del volum De la terra a la mar i de la mar a la terra 

Dia: dilluns 4 d’abril de 2022
Hora: 18.30 hores
Lloc: Ca n’Oleo, c/ de l’Almudaina, 4 Palma 

El doctor Antoni Rodríguez-Perea, professor jubilat del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears, pronunciarà la conferència «De la mar a la terra» en el marc de l’acte d’homenatge que han organitzat conjuntament la Societat d’Història Natural de les Balears i la UIB amb motiu de la seva jubilació.

Acte seguit, es presentarà el volum De la terra a la mar i de la mar a la terra, un recull de vint-i-vuit treballs elaborats per investigadors en homenatge al doctor Antoni Rodríguez-Perea quan acaba el seu període de professor emèrit a la UIB i tanca un cicle de gairebé quaranta anys de vinculació amb la Universitat. Hi intervindran el president de la Societat d’Història Natural de les Illes Balears, Antoni M. Grau Jofre; la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, doctora Magdalena Brotons; i els editors del volum, Lluís Gómez Pujol, Francesc X. Roig Munar, Bernadí Gelabert i José Ángel Martín.

Antoni Rodríguez-Perea

Antoni Rodríguez-Perea es va llicenciar en Ciències Geològiques (1982) a la Universitat de Barcelona i s’hi doctorà (1985). Va entrar a la Universitat de les Illes Balears l’any 1981 com a professor ajudant del Departament de Geologia, on centrà els primers treballs en l’àmbit de l’estratigrafia i la sedimentologia. A partir de l’any 1983, fou professor titular d’universitat interí i, des de 1988, professor titular d’universitat de la UIB. L’any 1986 s’integrà al nou Departament de Ciències de la Terra, del qual va ser el director fins l’any 1999. Va iniciar noves línies de recerca en l’àmbit de la geomorfologia fluvial i litoral, els esdeveniments extrems i la planificació territorial. L’any 2000 va elaborar l’«Informe metadona: alternatives a la dependència de les platges de les Balears de la regeneració artificial continuada», en el qual posà les bases per a la conservació dels sistemes de platja-duna.

Entre 1999 i 2003 fou director general de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, càrrec que repetí en el període 2010–2011. Després del pas per la política, contribuí a consolidar una recerca, primer orientada a la gestió i conservació dels sistemes platja-duna o a la caracterització dels mantells dunars holocènics, per acabar, els darrers anys, entrant en el món dels tsunamis i el seu registre a les costes rocoses.

El doctor Antoni Rodríguez-Perea es jubilà l’any 2011 i fou nomenat professor emèrit propi de la Universitat de les Illes Balears, que exercí fins al 2021. 

Data de l'esdeveniment: 04/04/2022

Data de publicació: 01/04/2022