Experts de la Universitat d'Oxford ens aconsellen per millorar el retorn de la recerca

L’OTRI proposa als investigadors de la UIB conèixer la seva experiència, referent internacional en transferència 

L’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI) de la UIB és l’encarregada de dinamitzar els llaços entre la comunitat científica i la seva recerca, d’una banda, i les empreses i altres agents econòmics, de l’altra. És una peça clau per a l’aprofitament dels resultats de la recerca i del coneixement que surten de la UIB.  

Joan Antich, Lorena Vela, Gabriela Dinkova i Pedro Álvarez són els tècnics de l’OTRI que fan feina perquè la transferència sigui efectiva i real, i també per potenciar l’emprenedoria entre els joves. Parlam amb Joan Antich dels projectes que tenen en marxa...

1. La tardor arriba amb noves propostes que poden interessar als investigadors. L’experiència d’una Universitat com la d’Oxford en àmbits com els de la transferència o la protecció de resultats de recerca ens pot ajudar a millorar? 

En l’àmbit de la transferència del coneixement i la recerca universitària, la Universitat d’Oxford i la seva empresa de transferència de tecnologia Isis Innovation, són un exemple per a qualsevol oficina de transferència. El seu model ha aportat a la Universitat un retorn de més de 60 milions de lliures en inversions i participacions en capital d’empreses derivades. Actualment gestionen més de 1.300 patents i més de 300 acords de llicència, i han ajudat a la creació de més de 60 empreses derivades. I per això són un referent internacional.

Per primera vegada vénen a compartir amb nosaltres i en particular amb el PDI els seus coneixements en una sessió que tindrà lloc el pròxim dijous dia 2 d’octubre aquí, a la UIB. Conèixer la seva experiència ens ajudarà a millorar.

Els que vulguin assistir-hi s’han d’inscriure a l’enllaç disponible a la següent pàgina web: <http://www.uibcongres.org/repteoxford/>.

2. Avui en dia ens cansam d’escoltar experts de qualsevol àmbit que diuen que la formació és clau per entrar al mercat laboral. A la UIB tenim un curs d’Expert Universitari en Gestió de la Innovació Empresarial que proposa formació i pràctiques en empreses..., en què consisteix aquest títol propi?

Es tracta d’un programa que organitzam des de fa 8 anys i que té com a objectiu formar titulats i estudiants d’últim curs de qualsevol carrera universitària en gestió de la innovació. L’objectiu del curs és saber com es pot elaborar una proposta de projecte de R+D+I d’una empresa i presentar-la a una línia de finançament, ja sigui pública o privada. A més, els alumnes tindran l’oportunitat d’aplicar els coneixements adquirits en una empresa real a través de la realització de pràctiques remunerades durant tres mesos. La web de referència on trobareu tota la informació d’aquesta iniciativa és <http://gestorsdelainnovacio.org/ca/>. 

3. Ens pots posar algun exemple de l’efectivitat d’aquest programa?

L’efectivitat del programa la mesuraríem, d’una banda, segons el nombre d’alumnes que després del postgrau han estat contractats per les empreses on han realitzat les pràctiques o bé que segueixen treballant com a gestors de projectes per compte propi, i d’altra banda, pel retorn econòmic generat.

Recentment, per exemple, hem visitat Habitissimo, empresa on treballa un exalumne, que dirigeix el departament de màrqueting, però també tenim exalumnes en empreses com Numat Biomedical o Lipopharma Therapeutics. L’experiència durant les pràctiques com a gestor de projectes de R+D+I enriqueix el currículum d’aquests alumnes, i ja són més de 100 empreses i 170 estudiants els que han participat en la formació al llarg d’aquests anys.

En relació amb el retorn econòmic podem dir que els alumnes d’aquest programa han ajudat a presentar prop de 85 propostes de projectes innovadors a convocatòries públiques per un volum superior als 28 milions d’euros. Aquesta feina la fan possible gràcies al fet que durant les pràctiques treballen conjuntament amb els gestors i responsables de les empreses.

El pròxim mes d’octubre s’iniciarà la novena edició del programa, així que animam a tots els que vulguin formar part d’aquesta experiència a matricular-s’hi!

<www.gestorsdelainnovacio.org>

4. Fast Start-Up o transformar una idea en un negoci o producte viable. Teniu en marxa un conjunt d’activitats, tallers..., per promoure i activar l’emprenedoria. Per on començam? Què ens proposau? 

El programa Fast Start-Up pretén animar els universitaris a emprendre i ajudar-los a validar les seves idees de negoci.

Es tracta d’un itinerari emmarcat en les activitats del Club d’Emprenedors de la UIB que consta de quatre fases: sessions de creativitat i motivació per als que volen emprendre però no tenen una idea de negoci encara o els costa decidir-se; tallers de disseny de models de negoci, que els ajudaran a plantejar un model de negoci basat en la seva idea un requisit per accedir al programa formatiu. Aquest programa, al seu torn, pretén ser molt pràctic i demostrar si la idea funciona; a més, durant el període formatiu els futurs emprenedors rebran els valuosos consells d'emprenedors i empresaris d'èxit a les Balears i, finalment, els participants tindran la possibilitat de presentar-se al concurs Premi Club d’Emprenedors de la UIB.  

Hi pot participar qualsevol membre de la comunitat universitària: PDI, PAS, alumnes i titulats, encara que donaríem prioritat a les idees de negoci basades en tecnologies i coneixements generats a la UIB. 

Començam el dia 8 d’octubre amb la primera sessió de motivació i creativitat amb Víctor Küppers, autor dels llibres Vivir la vida con sentido i El efecto actitud. També hem convidat Pau García-Milà, que va crear la seva primera empresa a 17 anys l’empresa eyeOS va ser precursora dels escriptoris en informàtica en núvol i va ser adquirida per Telefònica el 2014; i finalment, Anxo Pérez, cantant, compositor i músic, que té 5 titulacions universitàries, domina 9 idiomes i a 20 anys va ser intèrpret per al FBI i més tard traductor simultani de Barack Obama.

Per a més informació i inscripcions: <http://uibempren.org/fast-start-up/>. 

5. I, a més, hi ha un Premi Club d’Emprenedors de la UIB...

El premi marca el final de l'itinerari i serà una empenta per arrencar amb les millors idees. En realitat aquest és el sisè any del concurs, encara que aquesta vegada sota el paraigua del recentment creat Club d'Emprenedors. Publicarem les bases a principis de novembre a la web del club.

Us animam a participar en aquestes iniciatives. 

Data de l'esdeveniment: 25/09/2014

Data de publicació: 24/09/2014