Treball dels investigadors de l'IMEDEA (CSIC-UIB), el SOCIB i CLS que s'ha publicat a la revista Ocean Science
El programa Argo és un component fonamental del Sistema Global d'Observació dels Oceans. Consisteix en una xarxa de gairebé 3900 boies que monitoritzen la temperatura i la salinitat dels primers 2000 metres de profunditat dels oceans del planeta. L'objectiu és observar l'estructura dels oceans a gran escala i la seva evolució temporal. A la mar Mediterrània, aquesta flota està composta per aproximadament 80 boies que es desplacen lliurement arrossegades pels corrents a una profunditat de 350 metres. Cada 10 dies, les boies emergeixen a superfície per transmetre les dades registrades en la columna d'aigua.
Un equip d'investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), del Sistema d'Observació Costaner i de Predicció de les Illes Balears (SOCIB) i de Collecte Localisation Satellites (CLS) han publicat recentment un treball a la revista Ocean Science en el qual es plantegen simulacions sobre l'augment de la flota Argo a la Mediterrània fins a aconseguir 750 boies, amb l'objectiu de determinar la seva fiabilitat en la captura de remolins de mesoescala. Els resultats d'aquests experiments s'han comparat amb dades registrades per altímetres instal·lats en satèl·lits, que capten estructures d'una resolució espaciotemporal de l'ordre de 100 quilòmetres i 7 dies. A més, aquestes comparacions permeten obtenir errors en les dades satel·litàries i validar les mesures d'altimetria.
Els resultats indiquen que una flota Argo similar a l'actual només capta la variabilitat d'estructures oceàniques a la Mediterrània al nivell de conca oriental/occidental. No obstant això, una configuració de 450 boies, equivalent a una resolució espacial de 75 quilòmetres i temporal de 10 dies, seria capaç de captar estructures (p. ex. remolins) de forma similar a com ho fan els satèl·lits reduint els errors actuals un 40 per cent. Com a contrapunt, aquesta flota d'alta resolució espacial implicaria multiplicar per 6 el cost actual de la flota a la Mediterrània.
Font: IMEDEA (UIB-CSIC)
Referència bibliogràfica
Sánchez-Román, A., Ruiz, S., Pascual, A., Mourre, B., and Guinehut, S. «On the mesoscale monitoring capability of Argo floats in the Mediterranean Sea», Ocean Science, 13, 223-234, doi:10.5194/os-13-223-2017, 2017.
Data de publicació: 12/06/2017