Estudi sobre l'ús del contenidor de residus orgànics

El doctor Pau Balart dirigeix un estudi per avaluar mecanismes que promoguin la participació ciutadana en la separació de residus. La investigació cerca voluntaris que emplenin un qüestionari en línia. Es sortejaran quatre premis de 250 euros entre els participants

 

El doctor Pau Balart, professor del Departament d’Economia de l’Empresa de la Universitat de les Illes Balears, dirigeix un estudi de recerca per avaluar mecanismes que promoguin la participació ciutadana en la separació de residus. El projecte neix a partir de la col·laboració entre la Universitat i l’empresa pública EMAYA emparada en el conveni subscrit per ambdues institucions, i hi participa també la Toulouse School of Economics.

En concret, la investigació avaluarà l’impacte que tenen en l’actuació ciutadana diferents mecanismes de foment de la participació com la signatura de compromisos o l’enviament de missatges informatius sobre el reciclatge de residus.

L’objectiu de l’estudi «The effect of Normative Feedback on Recycling» és investigar el comportament de la ciutadania en relació amb el reciclatge de la matèria orgànica i inclou un treball de camp sobre la separació de residus i l’ús del contenidor de residus orgànics a Palma, per al qual es vol comptar amb la participació ciutadans de Palma que vulguin col·laborar en l’estudi.

Així, per a l’elaboració de l’estudi, se cerquen voluntaris empadronats a Palma que emplenin un qüestionari en línia per autoritzar que l'equip investigador accedeixi, a través del conveni amb EMAYA, a l’ús que fan del contenidor de la fracció orgànica de residus, i per acceptar rebre missatges a través de WhatsApp o SMS sobre l'ús del contenidor. Els participants entraran en el sorteig de quatre premis de 250 euros. El sorteig es farà el mes de juliol, per la qual cosa la participació es tancarà el 30 de juny.

L’equip investigador analitzarà, de manera agregada i anònima, la participació en la separació de residus de les llars que participin a l’estudi, i s’avaluarà l'efecte de l'enviament de missatges informatius als ciutadans sobre el reciclatge de residus. Aquest projecte es pot contextualitzar en un marc més ampli sobre recerca i economia per entendre quins factors determinen la decisió de reciclar i com es pot fomentar la participació ciutadana en la separació de residus.

El conveni entre la UIB i EMAYA, signat l’any 2017, inclou la recerca, millora de la gestió i tractament de residus i l’elaboració d’estudis sociològics i de comportament ciutadà en matèria de qualitat ambiental i usos de l’aigua, reciclatge, entre altres línies de col·laboració.

Data de publicació: Tue Mar 21 14:41:00 CET 2023